Кадър Нова твВисоките температури могат да причинят слънчев удар, топлинен

...
Кадър Нова твВисоките температури могат да причинят слънчев удар, топлинен
Коментари Харесай

Експерт от БЧК посъветва как да се предпазим от жегите-убийци, които ни очакват

Кадър Нова тв

Високите температури могат да причинят безоблачен удар, топлинен удар и дехидратация. Това сподели Ромуалдас Каминскас от Българския червен кръст /БЧК/  в ефира на „ Здравей, България ” по Нова тв.

При слънчевия и топлинния удар признаците са сходни - виене на свят и зачервяване на кожата. При слънчевия удар температурата на главата е малко по-висока от тази на тялото, до момента в който при топлинния удар е противоположното. При дехидратацията човек усеща сухота в устата, зачервяване, може да се стигне и до припадъци, сподели той.

„ Първото нещо, което човек би трябвало да направи е да резервира хладнокръвие. Ако може да се разграничи кое тъкмо положение му се е случило, само че в случай че не успее, първото, което би трябвало да направи е да мине на сянка, на проветриво място, да пие доста вода. Водата би трябвало да се пие на дребни глътки и би трябвало да е със стайна температура ”, изясни Каминскас.

„ Тези, които работят навън, да стоят повече време на сянка и да пият повече вода. Нормалното количество, което би трябвало да се изпие дневно е към 2 литра, само че, в случай че човек е дълго време навън, са нужни 3 литра ”, посъветва той.

Спортният инструктор Михаела Тодорова  уточни, че е добре да се тренира рано заран или късно вечер. „ В залите може да се тренира когато и да е на деня, защото те са добре охладени и няма заплаха от прегряване ”, добави тя.

При подготовка над 30 градуса по Целзий е допустимо да се стигне  схващания на мускулите, а при температури до 40 градуса може да се стигне до топлинен удар.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР