кадър Нова твТова, което става в Лозенец, по цял свят

...
кадър Нова твТова, което става в Лозенец, по цял свят
Коментари Харесай

Доц. Спас Спасков: Това, което става в Лозенец, по цял свят се нарича търговия с органи

кадър Нова тв

Това, което става в " Лозенец ", по целия свят се назовава " търговия с органи ". Във всяка една страна това е закононарушение и прекрачване на всички интернационалните медицински правила. Това разяснява за БГНЕС някогашният шеф на болница " Пирогов " доц. Спас Спасков.

Той напомни, че по времето, когато той управлява незабавната болница, се вършат по 60 – 70 бъбречни трансплантации годишно от трупни донори.

„ Тогава всичко минаваше през доста инстанции. Винаги съм защитавал тезата, че при трансплантациите, поради доста инстанции, са невъзможни подобен вид феномени. Няма по какъв начин тези действия да са продължавали толкоз дълго време без знанието на тези инстанции. Най-вероятно нещо се е премълчавало на всички нива “, съобщи доцент Спасков.

Според информацията, изнесена от служебния здравен министър доктор Стойчо Кацаров, в интервала от 2019 година до края на април 2021 година в болница „ Лозенец ” са осъществени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори – донорите били племенници от Украйна и Молдова, а рецепиентите „ чичовци ” от Оман, Израел и други страни. Роднинска връзка сред тях не е имало.

Когато се прави закононарушение никой, който прави закононарушението не дава точна информация за него, акцентира Спасков. Той е уверен, че е имало метод нарушаванията да се предотвратят.

След осъществяване на дейностите има крачки да се ревизира дали нещо е вярно и в случай че не е вярно да не се повтаря, а тук става дума за нещо, което се е повтаряло, неведнъж, разяснява още някогашният шеф на „ Пирогов “.

По мотив блокираните промени в управленията на лечебните заведения „ Лозенец ” и „ Александровска ”, доцент Спасков няма разумно пояснение.

Безкрайно сюрпризиран съм, че Агенцията по вписванията може да бави вписвания. Нейната функционалност по-скоро е регистрационна и недопускаща нарушавания при регистрацията. Ако документите са постоянни, нямам никакви пояснения за какво се бавят тези вписвания, сподели още той.

На 3 юни министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров освободи шефа на болница „ Лозенец “ проф. Любомир Спасов, тъй като са осъществявани трансплантации на органи в нарушаване на настоящото законодателство.

На идващия ден той назначи нов съвет на шефовете на болничното заведение, който включва доцент доктор Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев. Д-р Горнев, който сега е шеф на Клиника по обща и коремна хирургия към МБАЛ „ Лозенец “, ще управлява болничното заведение до провеждането на конкурс.

В началото на тази седмица стана известно, че Софийският градски съд е удовлетворил настояването на проф. Любомир Спасов за прекъсване на регистрация на новото управление на здравното заведение. Съдът признава молбата за основателна и разпорежда вписването на измененията в управлението на " Лозенец " да бъде спряно до привършване на производството по жалбата на Спасов. Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен период.

Заместник-министърът на опазването на здравето доктор Димитър Петров разяснява, че с тези си дейности Спасов се пробва да остане в болничното заведение. Това, съгласно доктор Петров, подухва на подозрението, че някогашният шеф може да се опита да укрие доказателства.

„ Целта е провлачване във времето на цялата история с вярата нещо да се случи след изборите и да се потулят нещата. Ако той се надява на това, няма да се случи. Надеждите му са напразни “, акцентира заместник-министърът на опазването на здравето.

На 9 юни министърът на опазването на здравето доктор Кацаров остро разкритикува и дейностите на Агенцията по вписванията по проблема. Според него с отхвърли си да впише измененията тя е надвишила своите пълномощия, дадени ѝ по закон. Д-р Кацаров е изискал от министъра на правораздаването Янаки Стоилов да извърши инспекция и в случай че подозренията за нередности се потвърдят, тогава ще изиска промяна на управлението на Агенцията по вписванията. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР