Кадър Нова твСтотици хиляди левове усвоени за ремонт на църква. А

...
Кадър Нова твСтотици хиляди левове усвоени за ремонт на църква. А
Коментари Харесай

Разследване на Нова тв: 340 000 лв. усвоени за ремонт на църква, а ремонт... няма

Кадър Нова тв

Стотици хиляди левове усвоени за ремонт на черква. А ремонт няма. Храмът е " Свети Никола ” във великотърновското село Царски извор и е монумент на културата, опустошен от  земетресенията в община Стражица през 1986-а година.

Вече 20 години жителите на селото питат по кое време църквата ще отвори порти. И получават вяра - в пари, отпуснати по Европейска стратегия. Но си остават единствено с вярата. Сега няма къде да възпламенят свещ и да се помолят. Казват, че са излъгани, заяви Нова тв.

Стотици хиляди левове са отпуснати за възобновяване на тяхната църква. Проектът е един от първите, които аплайват за европари по мярка 322. Бенефициент е църквата в лицето на отец Добрин Добрев и църковното настоятелство. Кандидатстват през 2010-а година, а през 2012-а проектът е утвърден.

Предвидените от Фонд „ Земеделие "  пари са близо 200 хиляди евро. Ремонтните действия стартират през 2013-а година. Две са компаниите реализатори в консорциум, които подписват контракт с църквата. Наетите работници твърдят, че не са получили хонорарите си. 

Човекът, който дава отговор за храма, е отец Добрин. По телефона ни убеждава, че няма смисъл да се разхождаме от София.
 
" Няма смисъл да идвате, тъй като фондът е разплатил. Ние сме създали ремонт по отношение на това. Повече не можем да създадем. Нали разбирате, че 200 хиляди лева за един храм, който е 200 квадрата, няма по какъв начин да стане. На нас ни трябват съвсем още толкоз да го приключим ", категоричен е той. 

Става ясно, че отпуснатата сума е 340 000 лв., а не 200 000 лв.. 

Отец Добрин твърди, че е единствено медиатор в цялата процедура, която би трябвало да стартира по негова и на църковното настоятелство самодейност. Оказва се обаче, че някои от църковните настоятели въобще не знаят, че са отпуснати пари за ремонт на храма и са подписали контракт.

В плана, утвърден от Фонд " Земеделие ", са заложени и платени десетки строителни действия. Но служащите, които работят възобновяване на храма, настояват друго. 

А от фонда казват, че по документи всичко е осъществено. Има и констативни актове от строителния контрол на място. И макар, че е сезиран от NOVA, фондът не може да вземе отношение, тъй като е изтекъл интервалът на мониторинг, който е 5 години след сключване на контракта. ОЛАФ също няма по какъв начин да се намеси. Този интервал съгласно Фонд „ Земеделие ” е изминал февруари месец тази година. Дали е съвпадане, само че в същия месец изпълнителят на плана Златко Николов Златков прехвърля компанията си " Стройкомерс 86 " на различен човек.

И въпреки всичко някакви гаранции съществуват. В договора на компанията реализатор с църквата ясно е посочено, че гаранционният интервал обгръща 5 години след датата на употреба. Т.е., до 2019 година Само че компанията към този момент е трансферирана. Сега на ход са способените органи.

А хората от село Царски Извор се надяват, в случай че не за тази Коледа, за идната да има къде да възпламенят свещ и да се помолят за здравето на околните си.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР