Кадър: Нова ТвСлучаят от Пловдив има една добра страна и

...
Кадър: Нова ТвСлучаят от Пловдив има една добра страна и
Коментари Харесай

Експерт: Случаят от Пловдив ни показа, че България не е остров на спокойствието

Кадър: Нова Тв

Случаят от Пловд ив има една добра страна и тя е, че ни сподели, че България не е остров на спокойствието, както се смяташе. България е част от Европейски Съюз и НАТО, не е просто някаква бяла точка върху картата на света.

Това съобщи в студиото на ``Плюс-минус`` в ефира на Нова телевизия специалистът по киберсигурност Любомир Тулев по отношение на упрекнатото за приготовление на терористичен акт 16-годишно момче от Пловдив.

По думите му това е късмет родителите да се ангажират по-сериозно с децата си.

,,В обществените мрежи има спящи кафези и такива хора, които следят какво пишеш, какво търсиш и в един миг откриват контакт с теб. Най-често това са уязвими деца, които биват набелязани и оттам-нататък стартира постепенната им обработка, до момента в който не ги изкарат от обикалящата им среда. Именно тогава стартира експлоатирането на тази открита връзка``, уточни Тулев.

,,След това връзката от една мрежа се реалокира в криптирани чатове от рода на ``Телеграм``, където е невероятно да се разбере какво си пишат участниците. Затова и ``Телеграм`` по данни от 2016 година се употребява от 34 % от всички джихадисти по света``, изясни специалистът.

Той посъветва родителите да конфигурират стратегии за наставнически надзор на устройствата, които употребяват децата им, с цел да ги държат под ``мониторинг``.

,,Родителите би трябвало да схванат, че както учат децата си на положително и неприятно, би трябвало да стартират да ги учат, че в днешния свят има терористи и атентати, тъй като по тази тематика има доста какво да се говори``, добави по тематиката клиничният психолог и възпитател Михаил Михайлов.

Той изясни, че по принцип по-податливи са юношите, които елементарно попадат под въздействие, тъй като в тези години нормално стартират да търсят своята идентификация отвън фамилията, заради което са много плодородна среда за такива неща.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР