Кадър Нова твСлед случая с насилие в дома в Борован

Кадър Нова твСлед случая с насилие в дома в Борован ...

Проверки в домовете за деца в цялата страна.Кадър Нова тв

След случая с насилие в дома в Борован Държавната агенция за закрила на детето ще проверява всички над 280 центъра за социални грижи за деца в страната. Различни неправителствени организации пък искат насилието над деца да се криминализира, съобщи Нова тв.

Близо 10 000 деца у нас живеят извън дома на биологичните си родители. Под 1000 от тях все още са в така наречените преди години домове за сираци. В новите осъвременени центрове от семеен тип има близо 3000 непълнолетни.

Колко са хората, които се грижат за тези деца, Социалното министерство не води такава статистика, защото възпитателите в повечето случаи се назначават директно от кметовете. Ясно е обаче, че проблеми в системата има – ниско заплащане, неквалифициран персонал и липса на контрол. Това са основните причини, довели до поредния случай на насилие над деца.

Работа с психолог и извеждане на децата от дома. Това препоръчват психолозите след фрапиращите кадри на бой зад стените на центъра от семеен тип в Борован.

„Получавайки такова отношение децата свикват, че това е норма, което съвсем нормално след години ще превърне насилието в твоя норма. Това е най-страшното - репродуцираме насилието”, коментира психологът Иван Игов.

Центровете през годините се обновяват главно с пари от Европа. Оказва се обаче, че инвестиции се правят в сградите. Персоналът остава на второ място. Tекучеството му в домовете било голямо. Често преподавателите напускали и избирали да започнат друга работа. Причината – повечето служители работят на минимална заплата.

За да не чакат сигналите за насилие от медиите, Агенция закрила на детето започват проверки. Социалните работници напомнят, че всяко дете или негов близък могат да звънят на горещия телефон за насилие над деца 116 111, където само за миналата година са постъпили  на 70 000 сигнала.

Източник: petel.bg