Кадър Нова твСлед случая с насилие в дома в Борован

...
Кадър Нова твСлед случая с насилие в дома в Борован
Коментари Харесай

Проверки в домовете за деца в цялата страна

Кадър Нова тв

След случая с принуждение в дома в Борован Държавната организация за протекция на детето ще ревизира всички над 280 центъра за обществени грижи за деца в страната. Различни неправителствени организации пък желаят насилието над деца да се криминализира, заяви Нова тв.

Близо 10 000 деца у нас живеят отвън дома на биологичните си родители. Под 1000 от тях към момента са в по този начин наречените преди години домове за сираци. В новите осъвременени центрове от фамилен вид има близо 3000 малолетни.

Колко са хората, които се грижат за тези деца, Социалното министерство не води такава статистика, тъй като възпитателите в множеството случаи се назначават непосредствено от кметовете. Ясно е обаче, че проблеми в системата има – ниско възнаграждение, неквалифициран личен състав и липса на надзор. Това са главните аргументи, довели до следващия случай на принуждение над деца.

Работа с психолог и извеждане на децата от вкъщи. Това предлагат психолозите след фрапиращите фрагменти на пердах зад стените на центъра от фамилен вид в Борован.

„ Получавайки такова отношение децата привикват, че това е норма, което напълно обикновено след години ще трансформира насилието в твоя норма. Това е най-страшното - репродуцираме насилието ”, разяснява психологът Иван Игов.

Центровете през годините се обновяват основно с пари от Европа. Оказва се обаче, че вложения се вършат в постройките. Персоналът остава на второ място. Tекучеството му в домовете било огромно. Често преподавателите напускали и избирали да стартират друга работа. Причината – множеството чиновници работят на минимална заплата.

За да не чакат сигналите за принуждение от медиите, Агенция протекция на детето стартират инспекции. Социалните служащи припомнят, че всяко дете или негов непосредствен могат да звънят на горещия телефон за принуждение над деца 116 111, където единствено за предходната година са постъпили  на 70 000 сигнала.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР