Кадър Нова твРаботници от свинеферми в Русенско остават без работа

...
Кадър Нова твРаботници от свинеферми в Русенско остават без работа
Коментари Харесай

Работници от свинеферми в Русенско остават без работа заради африканската чума

Кадър Нова тв

Работници от свинеферми в Русенско остават без работа поради африканската чума. Трети ден в свинекомплекса в Николово се умъртвяват животни. От Агенцията по храните настояват, че евтанзията с въглероден диоксид и пожарникарска пяна е хуманна, заяви Нова тв. 

Сдружения за отбрана на животните алармираха, че прасетата се евтаназират с пяна, пуснаха и фотоси, които ние по етични съображения не ви показахме. Според специалиста от Агенцията по храните, потреблението на изсъхнал лед е човечен способ за умъртвяване на свине, а пяната от пожарните коли върху него се поставяла, с цел да се задържи въглеродният диоксид и да се предпазят работещите екипи. От организацията по храните обясниха за следващ път, че африканската чума е икономическа болест и не е рискова за здравето на хората.Въпреки това месо от комерсиалните обекти се търси за заличаване.

„ Това е с висока централизация на въглероден диоксид  под формата на изсъхнал лед. Това е способ за евтаназирането на животни съгласно европейското законодателство. Пияната се слага от горната страна, с цел да „ запечата ”, тъй като това са и пространства, които мъчно биха могли да бъдат затворени. Методът е изцяло човечен ”, увери началникът на отдел „ Здравеопазване на животните ” към Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/д-р Александра Митева.

Въпреки,че при консумация инфектирано месо с вируса на африканска чума не е рисково за хората, се търси изнесено към комерсиалната мрежа от комплекса в Николово, с цел да бъде унищожено.

 „ Няма месо с африканска чума в комерсиалната мрежа. Вирусът на африканската чума по свинете не е рисков за хората. Няма никаква заплаха за здравето на хората и потребителите ”, сподели доктор Митева.

Последиците от африканската чума са стопански. Биха могли да доведат до всеобщ банкрут на свинеферми, предизвестиха от сектора. А доста хора ще останат без работа. Собствениците на свинефермата в Николово са дали обещание на служащите си да ги наемат още веднъж измежду шест месеца.

450 хиляди свине се отглеждат в страната. Една трета от тях са в свинеферми в русенски район. Екипи на национална и военна полиция не престават инспекции за превоз на животни и месо в засегнатите региони.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: