Кадър Нова твОчаква се депутатите да придвижат обещаваното от години

...
Кадър Нова твОчаква се депутатите да придвижат обещаваното от години
Коментари Харесай

Клип показва какво се случва в автобуса, когато не носим колани само за 15 лв и обясненията на превозвачите защо не ги монтират

Кадър Нова тв

Очаква се депутатите да придвижат обещаваното от години въвеждане на наложителните колани в рейсовете. От Асоциацията на потърпевшите при произшествия демонстрираха фрапантен клип от видеорегистратор, който показва какво се случва в транспортните средства, ако не се слагат защитните колани, оповестява Нова тв.

„ Ако хората си бяха сложили колани в авариралия край Своге рейс, жертвите нямаше да са 17, а по-малко. Свидетелски фотоси на очевидци демонстрират, че огромна част от починалите са изпаднали от рейса и са били премазани от него. Ако коланите се употребяват, пасажерите ще останат вътре. Ще имат пострадвания, само че няма да бъдат смъртоносни ”, разяснява Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия, представен от Блиц.

„ Колани би трябвало да има. Ние обаче сме на по-различно мнение във връзка с старите рейсове. Непосилен разход е изключително за дребни и междинни компании, тъй като рейсовете, които са без колани, у нас са към 15 000. Средната цена на един колан е към 15 лв. ”, разяснява Петър Захариев, член на Управителния съвет на Сдружението на автобусните превозвачи.

По думите му един нов рейс коства от 200 000 лв. нагоре и по тази причина не е толкоз елементарно да се купи. „ Проблемът е, че седалките в старите рейсове не са оразмерени градивно да понесат въпросното натоварване, когато се прибавят коланите. Това е механически проблем ”, разясни Петър Захариев.

Според него, в случай че новата разпоредба бъде призната, доста дребни компании ще банкрутират. По думите му на Централната автогара инспекция е посочила, че 99% от рейсовете са с колани и имат видеорегистратори. Дори авариралият рейс край Своге е имал колани, само че те не са употребявани.

„ Нашата взаимна задача е да принудим водачът и пасажерите да пътуват с колани ”, съобщи Захариев.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР