Кадър: Нова твЕкип на bTV провери има ли колани и

...
Кадър: Нова твЕкип на bTV провери има ли колани и
Коментари Харесай

Сигурност в автобуса: Достъпни ли са коланите и чукчето за разбиване на прозорци?

Кадър: Нова тв

Екип на bTV ревизира има ли колани и принадлежности за разтрошаване на прозорци в рейсовете и съблюдават ли се разпоредбите за сигурност.

Влязохме в рейс на компанията транспортьор, който е безусловно еднакъв като този, който катастрофира на автомагистрала „ Тракия ”. 

„ На всяка седалка има двуточков колан, който стои по този метод – пасажера сяда и закопчава ”, изясни водачът Стефан Христов. Той е водач от 15 години и твърди, че опитите му да накара пасажерите да сложат колани в множеството случаи са несполучливи. Според него, с цел да не бъде открит коланът, той би трябвало да е бил затрупан с различен предмет.

„ Минаваме от време на време да проверим, само че не всеки поставя – ние непрекъснато ги предизвестяваме, само че очевидно не са привикнали ”, сподели Стефан Христов.

Според Сдружението на автобусните превозвачи едвам 20 на 100 от рейсовете у нас имат колани. Невинаги обаче защитното средство избавя живот, споделят още превозвачите.

„ При дадения случай, когато рейсът се обръща надясно, за тези, които са били от лявата страна, предпазните колани щяха да оказват помощ, само че за тези, които са били затиснати от дясната страна,  предпазният колан щеше да усложни интервенцията по изваждане от рейса ”, означи Тихомир Асенов от Сдружението на автобусните превозвачи.

Заедно с водача ревизираме и уредите за разтрошаване на прозорци. „ Най-близкото чукче до водача е това на спешния люк, а другото е на втората колонка отляво, тъкмо зад водача ”, уточни Стефан Христов.

И още от препоръките на водача – всички пасажери би трябвало да се огледат деликатно за сигурността си в рейса още преди потеглянето му. 
  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР