Кадър: Нова твДеца с хронични заболявания и увреждания са без

...
Кадър: Нова твДеца с хронични заболявания и увреждания са без
Коментари Харесай

Ще могат ли медицинските сестри да слагат инсулин в детската градина?

Кадър: Нова тв

Деца с хронични болести и увреждания са без грижа в лекарските кабинети в детски градини и учебни заведения.  Сдружения и неправителствени организации внесоха тъжба до здравния министър Кирил Ананиев.  Искането им е да се откри метод това състояние да бъде променено, оповестява Нова тв.

Когато дребната Магдалена е съвсем 2-годишна, семейството й схваща, че е болна от диабет. След като потегля на детска градина се оказва, че медицинският личен състав не може да поставя нужните грижи за болестта й.

През 2017 г. в Закона за здравето влиза в действие текст, съгласно който в медицинските кабинети в образователните заведения би трябвало да се поставят спомагателни грижи за деца с хронични болести. В наредбата за здравните кабинети обаче такова обвързване не е записано.

От Здравното министерство изпратиха писмена позиция, в която споделят, че ще бъде осъществена смяна на наредбата за здравните кабинети в детските градини и учебните заведения, само че също по този начин споделят, че отговорностите на медицинските  сестри са написани в няколко наредби и  при положение на дете със захарен диабет, когато лекуването е назначено от доктор, следва и медицинското лице в образователното заведение да слага инжекции с инсулин, в детската градина обаче ползват неразписаната разпоредба.

“Това си  има и своето пояснение. Това е операция, която се прави под контрола на доктор “, сподели директорката на детска градина " Сърчице "

Сега Магдалена върви в единствената детска градина в София, в която има диабетна група, само че след година става на 7.

  “От следващата година моят призрачен сън продължава с тръгването на учебно заведение. Аз отново няма да мога да стартира работа и отново в едно 4-членно семейство бащата единствено ще би трябвало да работи “, показа майката на момиченцето.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР