Кадър Нова твБългария празнува годишнина от своето обединение. На този

...
Кадър Нова твБългария празнува годишнина от своето обединение. На този
Коментари Харесай

Откриха уникален паметник на генерал Сава Муткуров във Велико Търново

Кадър Нова тв

България чества годишнина от своето обединяване. На този ден преди 134 години българите декларират пред целия свят, че не може да има граница сред тях.

Двоен се оказа празникът за жителите и гостите на Велико Търново. Освен националното честване в остарялата столица беше открит и монумент на военачалник Сава Муткуров, един от радетелите за национално обединяване, съобщи Нова тв.

С боен обред и поднасяне на венци и цветя на паметника Майка България, стартира Деня на Съединението за великотърновци.

След отбелязването на националният празник беше открит бюст-паметник на военачалник Сава Муткуров  - първият български военачалник и единственият офицер, удостояван с ордена „ За смелост ” - I степен.

Участник в Руско-турската война и воин от боевете при Шипка той минава и през политическата кариера. След абдикацията на Батенберг, е определен за регент, а по-късно и за министър на войната.

„ Това е един от най-хубавите представители на това потомство, което сътвори България, което я построи, отбрани, съедини. Той си отиде на 39 години. Едва ли има човек, който за късата си житейска задача да е приключил, толкоз доста неща ”, сподели историкът проф. Милко Палангурски.

Паметникът е дарен от наследниците на военачалник Муткуров. При реставрацията му е направено изненадващо изобретение – направен е от фамозен италиански ваятел.

 „ Едно късче отпадък е паднало от него и тогава са видели надписа на статуя и са разбрали, по какъв начин е юридически, къде е юридически ”, описа Александър Кирков – правоприемник на ген. Сава Муткуров.

Статуята е направена в Италия от мрамор, с който е работил самият Микеланджело. А нейният създател Винченцо Йераче е бил обичан ваятел на тогавашния папа Лъв 13.

Въпреки че цената на паметника е десетки хиляди евро, роднините на военачалник Муткуров не го желаят за себе си. „ Решихме да го дадем, тъй като няма смисъл има този монумент да стои в мазето, като никой не го вижда там ”, сподели Александър Кирков.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Комент
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР