Кадър Нова тв. Доц. д-р Андрей Чорбанов, ръководител на департамент

...
Кадър Нова тв. Доц. д-р Андрей Чорбанов, ръководител на департамент
Коментари Харесай

Учени от БАН разработват универсална ваксина срещу грип


Кадър Нова тв. Доц. доктор Андрей Чорбанов, началник на департамент "Имунология " към БАН​

Учени от Българска академия на науките създават универсална ваксина против грип. Тя може да защищава от другите варианти. "Грипните вируси са доста разнородни и имат необикновено бърза разновидност всяка година. Но всички те имат нещо непроменимо, нещо, което остава непрекъснато във времето. И това нещо може да бъде обект на имунния отговор. Ние нападаме него ", разясни за "Събуди се " по Нова тв доцент доктор Андрей Чорбанов, началник на департамент "Имунология " към Българска академия на науките.

"Това може да бъде гражданска война. По света доста конкурентни групи работят по основаване на подобен вид ваксини и методите им са разнообразни ", добави той.

Доц. Чорбанов обясни, всички грипни вируси, които са с доста бърза разновидност всяка година, имат нещо, което остава непрекъснато. Именно то може да бъде атакувано. "Доказателство, че имунизациите, които се оферират, не са ефикасни, е фактът, че те са целесъобразни, а не наложителни. Истински сериозните ваксини са тези, които са залегнали в програмата... Това, което се предлага сега, не е ваксина. Всеки един работещ в сферата знае, че с цел да дава отговор на понятието ваксина един препарат, той би трябвало да дава отговор на някои съответни индикатори. До момента основана ефикасна ваксина против грип няма ", бе безапелационен медикът.

Той уточни, че имунизацията, над която работят българските учени, се основава на ДНК-контрол: "В организма на индивида се вкарва единствено тази дребна вирусна парченце, без да има евентуален риск човек още веднъж да се поради... Т.е. в случай че нашата ваксина се осъществя, тя би трябвало да е ваксина за цялостен живот ".

Ученият означи, че ДНК-ваксините, които са ваксини на бъдещето, ще са в пъти по-евтини, в сравнение с класическите ваксини. "Нещо повече - имунизацията с ДНК-ваксини става с доста по-малко количество вещество ".

"Всеки академик желае да види крайният му артикул осъществен. От друга страна екипите, които вземат участие в тези разработки, знаят, че реализацията му не е в техните ръце. Конюнктурата е такава, че надалеч не всички новосъздадени медикаменти стигат до крайния консуматор по доста аргументи ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР