Кадър: Нова телевизияЖителите на Перник, които излязоха на протест в

...
Кадър: Нова телевизияЖителите на Перник, които излязоха на протест в
Коментари Харесай

Перничани поискаха оставката на Борисов на протеста пред МС

Кадър: " Нова телевизия "

Жителите на Перник, които излязоха на митинг в центъра на София поради водната рецесия в града, желаеха оставката на премиера Бойко Борисов и на районния министър Петя Аврамова, съобщи БНР.

За през днешния ден митингът завърши, само че уредниците оповестиха, че в понеделник ще се съберат в 12 часа пред Министерството на районното развиване със същите претенции. Според перничани през цялото време на рецесията не се прави оценка вярно отговорността на Министерство на регионалното развитие. Първоначални недоволните оповестиха подготвеност да останат пред постройката на Министерския съвет до 22 часа довечера, с цел да бъде изпълнено настояването им. 

Протестът е проведен от Инициативен комитет " Спаси Перник ". Посланието е " Вода за Перник, вода за България! ".

Облечени в жълти жилетки, жителите на Перник стачкуват пред постройката на Министерския съвет в София под наслов " Сурва от Перник ". Заради водната рецесия в града беше анулиран обичайният фестивал, който трябваше да се стартира на 24 януари и да приключи на следващия ден - на 26 януари.

" Не желаеме водомор, желаеме вода. Това е, което желаеме като естествени жители и естествени хора - чист въздух, вода, това са права на всеки един човек. Заради моите деца съм тук. Искам те да живеят обикновено. Искам тази България да е естествена за всички и всички да имаме права ", съобщи пред БНР протестираща.

Протестът на перничани бе подсилен от жителите на Бобов дол, които се оплакват от мръсния въздух в общината. Кметът Елза Величкова изясни:

" Ние би трябвало да сме единни в поддръжка на перничани. И ние сме си с нашите проблеми, нашият проблем е горенето на отпадъци в Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", което трови хората от община Бобов дол, и аз като кмет съм много срещу това и желаеме да спре горенето на отпадъци в Топлоелектрическа централа " Бобов дол ".

Жители на Сливен и на София се причислиха към митинга на перничани пред постройката на Министерския съвет: " Трябва всички хора, съгласно мен, да са единни при един подобен сериозен проблем и би трябвало да се откри метод да се реши. На плаката написа: " Не спете. Борете се за живота си ".  

Водният режим в Перник стартира на 18 ноември предходната година. В комисията по инженерна инфраструктура на Столичния общински съвет в понеделник кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че до две седмици язовир " Студена " ще доближи мъртвия си размер. Той осведоми, че загубите на вода в града са 75%. От идната седмица стартира ремонт на ВиК мрежата в Перник, като са обезпечени средства, удостовери министърът на стопанската система Емил Караниколов. 

След като държавното управление разгласи проект за решение на рецесията предходната събота, в четвъртък публично изиска от Столичния общински съвет да се употребява водопреносната мрежа на София с цел да бъде ориентирана вода от язовир " Белмекен " през язовир " Бели Искър " към Мало Бучино за Перник.

Според концесионера " Софийска вода " няма техническа спънка да бъде употребена водопреносната мрежа на София, като няма да се наложи повишение на цената на водата за столичани. 

Във вторник се привиква изключителна сесия на Столичния общински съвет, на което ще се взема решение дали да се разреши да се употребява ВиК мрежата на града. Кметът Йорданка Фандъкова и общинските от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Патриоти за София обявиха подготвеност да се помогне на перничани, стига да не бъде основана рецесия с водата на София.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регис
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР