Кадър: Канал 3Трима министри хвърлиха оставки, един от заместниците им

...
Кадър: Канал 3Трима министри хвърлиха оставки, един от заместниците им
Коментари Харесай

Социолози спорят: Ще се стигне ли до предсрочни избори и има ли алтернатива след тях

Кадър: Канал 3

Трима министри хвърлиха оставки, един от заместниците им се отхвърли още преди да са го назначили. Каква е обстановката в ръководството – в предаването „ Денят онлайн ” по Канал 3 дискутираха социолозите Кольо Колев и Евелина Славкова.

„ Мнозина анализатори твърдяха, че оставките са свързани с туширане на напрежението. Според мен нещата надалеч не са толкоз елементарни. Според мен става въпрос за пренареждане предвид на избрани стопански ползи. Виждаме и някакви странни придвижвания в чисто икономическите структури. Ветко Арабаджиев, захарни фабрики, Карнобат... Все неща, които навяват на мисълта на политическо пренареждане по отношение на стопански ползи ”, разгласи Колев.

„ Моят прочит е различен. По отношение на предварителното отдръпване на господин Манолев като транспортен министър. Излезе информация, че е заплетен в някаква транспортна злополука. Разбирате ли какво би било посланието – вършим смени поради злополука и назначаваме министър, забъркан в злополука ”, съобщи Евелина Славкова.

Относно новата номинация на Росен Желязков за министър на превоза и за това, че е забъркан в аферата „ Костинброд ” Колев разяснява:

„ Изключително значимо е да се изрови всичко и да се покаже за какъв човек става дума. Да не остават подозрения. Важно е да се рови и това е хубаво ”.

Социологически изследвания демонстрират, че при избори през днешния ден не би имало промени.

„ Част от хората виждат опция на Слави Трифонов, някои виждат възможна партия, за мен невъзможна, на Румен Радев. Както виждате една искра може да взриви обществото. Така се случи и при Симеон Сакскобурготски. Така че да се твърди, че няма да има пренареждане, не е доста несъмнено ”, посочи Колев.

Вижте още изявленията и мнения!

„ Съгласна съм, че хората търсят опция отвън съществуващите партии. Но въпросът е от кое място ще пристигна тази опция ”, разясни от своя страна Славкова.

„ Много зависи дали Слави Трифонов ще направи политически план и дали той ще застане отпред на него. Защото има огромно значение кой ще застане отпред на сходна политическа партия. Защото знаете, че имаше сходно отношение и към партия „ Воля ”, а тя едвам влезе в Народното събрание ”, посочи тя.

„ 55 % от хората споделят, че биха дали своят вот за някоя различна партия. Това е голям %. Огромна маса, която търси своя избор. И когато има такова търсене, има и предложение. И в случай че се появи такава опция, тя ще опустоши всичко ”, разгласи Колев.

Нова обстановка ли е за ГЕРБ и Бойко Борисов борбата с Румен Радев.

„ Това е обстановка от самото встъпване в служба на Румен Радев. Тя явно се изостря. Забележете, той подлага на критика и Българска социалистическа партия и точно оттова се появи и чувството, че може да сътвори собствен политически план. Видно е, че президентът желае да се нарежда като обособен и значим състезател. Да, това е нова обстановка за ГЕРБ, изключително като се има поради, че Росен Плевнелиев беше синхронизиран с тях.

Това държавно управление очевидно потегли с въпроса по кое време ще има предварителни избори. И една година дискутираме това. Но пропущаме, че Борисов към този момент не би бил толкоз податлив да хвърли оставка за трети път. Това няма да остави към този момент положително чувство. А и това значи, че би трябвало да остави властта за няколко месеца в своя конкурент Румен Радев. Дори и този прочит може да се огледа.

Да, несъмнено може да се получи някаква спешна обстановка, само че ние това към този момент не можем да го разясняваме ”, сподели Славкова.

„ Борисов няма да е доста податлив да хвърли властта. Да, само че това не се взема решение от него. Това се случва от неодобрение, съмнение, гняв... Този митинг последните два дни демонстрира напрежение, че то съществува, макар че не поражда опция.

А и не забравяйте, че следва покачване на безусловно всичко, топлоенергия, електричество, бездимните цигари, „ Гражданска отговорност ”.

Да, актуалните рецесии ще бъдат решени, само че в обозримо бъдеще съм податлив да мисля, че са вероятни предварителни избори ”, сподели Колев.

На противоположна позиция застана Славкова:

„ Спрямо актуалната обстановка бих споделила, че в близката една година не се обрисуват предварителни избори ”.

„ От това, което сме следили от предходните кабинети на Борисов, сме виждали някакъв инстинкт и по тази причина считам, че тези оставки са едно отпушване на напрежението.

И до момента в който досега не са се появили нови политически играчи, се вижда заледяване на електоралните настройки ”, сподели още Славкова.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР