Кадър: Канал 3Счупена ли е управляващата коалиция след оставката на

...
Кадър: Канал 3Счупена ли е управляващата коалиция след оставката на
Коментари Харесай

Политолог: Обществено напрежение има не от 2-3 седмици, а от година и половина

Кадър: Канал 3

Счупена ли е ръководещата коалиция след оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Колко мощни са позициите на държавното управление и може ли то да тушира общественото напрежение на фона на голям брой митинги в цялата страна. Темата дискутираха в предаването „ Денят онлайн ” по Канал 3 политолозите Страхил Делийски и Димитър Ганев.

 „ Виждаме, че хората не имат вяра на партиите, не имат вяра и на останалите политическите институциии. И единственото, което им остава, с цел да ги чуят, е да излязат на улицата.

И когато няма институционални механизми гневът да бъде укротен, се стига до това излизане на улиците ”, разяснява Делийски.

„ Протестите започнаха като митинг против цените на горивата, а по-късно прераснаха в антиправителствени.

Обществено напрежение имаше не от 2-3 седмици. То се трупаше от година и половина. Имаше обаче една основна разлика, а точно, че напрежението единствено се трупаше, без да има искра, което да го възпламени. Кои бяха скаандалите през предишната  година – Хасковогейт, Суджукгейт, оставка на здравен министър. Не можем да ги изброим. Властта имаше и позитивен дневен ред, като европредседателството, да вземем за пример. След това се изчерпа тази политическа линия.

Ако видите предходните държавни управления на Борисов, ще видите, че всички минават през ясна политическа линия. Проблемът последния месец е, че свадите горе, това напрежение горе, слезе долу. И покачване на цената на газа, на налози, на комунални услуги. И това покачване на бензина възпламени искрата ”, съобщи Ганев.

„ Бедността, неравенствата в България, не могат да се решат по машинален метод. Това не става посредством Бюджета. Това става през други механизми – като данъчната политика, да вземем за пример. Ние не виждаме такова фундаментално преосмисляне на философията на ръководството. Защото и този бюджет, макар че дава малко повече пари, той е в границите на неолибералните форми на бюджетиране. Струва ми се, че е късно за козметични промени ”, съобщи Страхил Делийски.

„ Не би трябвало да се позволяват неравенства от несъмнено равнище натам. Защото те са опасност за всяко ръководство и в резултат на това може да се стигне до протести. Затова ми се коства, че идва времето за малко по-радикални политически дейности ”, добави той и посочи, че всичко протичащо се не е единствено български проблем. Подобни проблеми с претенции за смяна в системата има и в Европа, съгласно Делийски.

„ Затова  е време актуалните или новите партии да слагат тези въпроси ”.

„ Като цяло съм склонен с тази теза, само че ми се коства прекомерно ”, отвърна Ганев.

„ Например 2013 година митингите имаха доста мощен темперамент. Но погледнете по какъв начин изглеждаха тогава изборите и по какъв начин са в този момент електоралните настройки. Да, има антисистемно настроени хора, само че давам исторически образец – 5 години по-рано митингите бяха в пъти по-масови, само че отново изходът бе същият – главните политически сили останаха ГЕРБ и Българска социалистическа партия ”, добави Димитър Ганев.

Относно организацията на митингите или дали те са предизвикани от външни сили или партии:

„ Няма митинг, който се случва ей по този начин. Но един митинг не може да се структурира, в случай че няма съображение за неодобрение. Ако някой се пробва да изясни, че се клати извън, то тогава този рискува да изгуби действителна преценка. В тази връзка интерпретациите за външна интервенция по-скоро наподобяват като самозалъгване ”, съобщи Делийски.

„ Опозицията не се пробва да яхне митинга и действието ѝ е стратигически вярна. Защото нейният интерес е да притиска властта. И да се удължава митинга, тъй като по този начин ще ерозира митингът. И по тази причина не го яхва, тъй като е наясно, че това ще е краят ”, добави Ганев.

За предстоящ политически план, който още не е осъществен, само че може да се появи

„ Слави Трифонов и Мая Манолова са тези, които се спрягат. В момента, в който те влязат като някакъв политически план, те ще станат част от някакво статукво. Да, ще оберат протестен избор. Наблюдавал съм по какъв начин при появяването на нов индивид има нова вяра, презареждане. Но не съм на мнение, че политическата е изчерпана ”, съобщи Ганев.

„ Ако не спре това задълбочаващо се неравноправие, то бъдещето на политическата система е освен под въпрос, а освен това ”, сподели още Делийски.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР