Кадър: Канал 3Правната комисия прие процедурните правила за избор на

...
Кадър: Канал 3Правната комисия прие процедурните правила за избор на
Коментари Харесай

НС избира своите четирима в ЦИК до 19 март, другите 14 - президентът

Кадър: Канал 3

Правната комисия одобри процедурните правила за избор на нов състав на Централната изборна комисия /ЦИК/. Очакванията на ръководещите са до 18-19 март Народното събрание да е попълнило своята квота от четирима души - ръководител, заместници и секретар на ЦИК. Останалите 14 членове до броя 18 се дефинират с декрет на президента по предложение на партиите - парламентарни и извънпарламентарни, написа Канал 3.бг.

Държавният глава обаче няма период по назначението им. Остава и разновидността непредставените в националния парламент обединения, които обаче имат евродепутат, да бъдат също включени в състава на ЦИК. Именно поради това съставът на сегашната ЦИК наброява 23 души.

Парламентарно показаните обединения ще разпределят 18-те места на квотен принцип съгласно тежестта си в Народно събрание.

Проф. Михаил Константинов пък предизвести за различен механически проблем на квотния принцип, а точно - разпуснали се партии и обединения, които обаче имат евродепутати. Това по думите му е повече 5% от състава на ЦИК. И се проектира надолу по РИК и СИК. Затова казусът би трябвало да откри решение. Константинов даде образец с България без цензура, която към този момент отсъства от правния мир и няма по какъв начин да има собствен член в новия състав. По-интересен е казусът с Реформаторския блок, който към този момент не съществува в първичния си вид и бе изоставен от ДСБ и Български земеделски народен съюз, само че пък в него останаха Съюз на демократичните сили и ДБГ с новоприети обединения. В същото време блокът имаше до момента евродепутат от ДСБ, която не членува в обединението.

Кирилов изясни, че и такива партии ще получат място в ЦИК, пък към този момент от тях зависи дали ще съумеят да се схванат за собствен представител и ще си попълнят квотата. Трябва обаче да показват документ с най-малко два подписа от името на обединението.

Данаил Кирилов не пожела да разкрие дали ГЕРБ ще преизберат досегашните си представители в ЦИК, каквато поръчка даде преди ден Цветан Цветанов.

" По никакъв метод не желаеме, считам, че е обидно за парламентаризма, да кажем - ние ще възпроизведем състава подобен, какъвто е бил ", разяснява шефът на правната комисия. Той уточни, че ГЕРБ ще направи своя разбор на работата на всеки от своите и тогава ще реши. също така ръководещата партия имала поначало едно непопълнено място и друго вакантно след оставка на зам.-председател на ЦИК.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР