Кадър: Канал 3Надявам се 2023 г да имаме вече завършен

...
Кадър: Канал 3Надявам се 2023 г да имаме вече завършен
Коментари Харесай

Петя Аврамова: Имаме вече събрани над 380 милиона лева от електронни винетки

Кадър: Канал 3

Надявам се 2023 г да имаме към този момент приключен заключителен стадий на автомагистрала " Струма ", с изключение на за животните, които доста обичам, най-много желая да се погрижим и за хората, известно е че този сектор - Кресненското дефиле, е доста сложен за прекосяване, за жалост има ПТП, даже с жертви. Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова за " ОФанзива по Канал 3 с Любо Огнянов " за периодите за довеждане докрай на Автомагистрала " Струма " поради опозицията на зелени деятели.

" От години имаме проблеми, всички знаят, че натискът против градежа на Автомагистрала Струма не е преставал от много време, тази декларация не беше изненада, само че трасето през Кресненското дефиле е утвърдено след необятно публично разискване. Т. нар. Източен вид е признат като най-щадящ природата и стопански уместен. Имаме подадена апликационна форма за утвърждение, имаме механически въпроси и мнения, до януари би трябвало да изпратим нашите отговори - такава е процедурата, уповавам се да имаме утвърждението на Европейска комисия, и да стартираме и последния сектор през Кресненското дефиле, по ново трасе, след което следва да бъде направена рехабилитация на съществуващото трасе.

В плана са планувани безусловно всички ограничения, които да защитят всички скотски типове, да им дадат опция за миграция през трасето, тунелчета, всичко е проектирано, ще бъде изпълнено, всички ограничения и по  съществуващото трасе ще бъдат изпълнени, дори някои преди цялостната рехабилитация. Има към този момент определен реализатор, към този момент вървим и към избор за реализатор на другия лот. "

За потърпевшия съществено от пожар на отпадъци мост на Автомагистрала " Струма " Петя Аврамова бе безапелационна: " За горелия мост на Автомагистрала Струма, това е ослепителен образец за човешко безхаберие. Защото в случай че хората не спрат да изхвърлят своите боклуци на всички места, страната, а в действителност от данъкоплатеца, отново от джоба на хората, ще заплащат за ремонтни действия - 1,8 милиона коства на българския поданик ремонта на този мост. Пари, които да са ремонт и рехабилитация на пътната мрежа, отиват за разчистване на нерегламентирани сметища по автомагистралите и другите пътища. "

Тя не пожела да разяснява политизирането на водната рецесия в Перник. 

" Вероятно вие сте усетили този акцент във всичките дейности които се направиха след констатирането на водната  рецесия в Перник. Оставям на хората да преценяват дали има и политически миг, само че по-важно за мен е да се концентрираме в оправянето с казуса с неналичието на вода за питейно-битови потребности. Факт е, и беше изнесено от министър Нено Димов, че притокът в язовир " Студена " е бил 11 милиона кубични метра през 2019 година, а през 2018 година е бил 41 милиона кубични метра. 

Факт е, че в последните дни, в които и ние към този момент следим притока и разхода в язовир " Студена ", а освен Министерството на околната среда и водите, които дават разрешителни за водоползване, и през последните дни притокът е към 50 литра в секунда, разходът - към 300 литра в секунда. Сами можете да си извършите извода, че казусът е сериозен и това, в което ние сме се съсредоточили в министерството, е първо да установим добър разговор с локалната власт, и сред локалната власт и ВиК сдружението - подобен липсваше, и това сътвори много проблеми. Знаете, че кметът на Перник отхвърляше да комуникира с някогашния към този момент шеф на Вик-Перник. Назначихме пълномощник, предложен от кмета на Перник, като добър експерт, като хидроинженер, като специалист, разгадавам доста на тази експертиза, тъй като в тази сериозна обстановка би трябвало да има хора с съответни и верни решения.

Предприехме и известни, и непопулярни дейности, събрахме много хрумвания от хидролози, хидрогеолози, инженери, взехме решение да финансираме всички предложениоя, импортирани при нас, даже да не са известни с една единствена  цел - да сме взели решение, което въпреки всичко да докара някакъв спомагателен приток в язовир " Студена ". Финансираме с близо 2 милиона лв. план, които ВиК и прокуристът и кметът желаят да изпълнят, сключваме съглашение за финансиране на план за краткотрайно спешно премостване на един сектор, тъй че водата, която сега се губи  в този сектор, да се влее в язовира. В същото време финансираме с над 300 000 лв. едно предложение от инж. Атанас Русев и екип хидролози и спелеолози, с спешен проект - за спомагателни водни количества към язовира.

В същото време по искане на кмета на Перник господин Владимиров държавното управление към този момент отпусна и 2,7 милиона лв. за реорганизация на пречиствателната станция. Тези утаители са нужни, в случай че черпим вода от мъртвия размер, с цел да сме сигурни, че можем да я пречистим ".

Министър Аврамова посочи, че казусът със засушаването в района на Перник може би е повтаряем. " Докато следим ВиК сдруженията, с цел да не се получи някъде наводняване, в този момент имаме противоположния проблем - трайно засушаване, липса на дъждове и липса на приток. Между другото от хора, претърпяли режима от 1992-1995 година, разбрах, че в тази вододайна зона съществува такава цикличност и че тя се случва през към 20-25 години и трае сред 3 и 5 години. Водният режим през 1992 година по същите аргументи, същия приток, трае до 1995 година Аз се надявам този път природата да бъде по-благосклонна и този път пролетното снеготопене ще изпълни язовир " Студена " по този начин, че да спре режима и неудобствата за жителите на Перник. 

Извън язовир " Студена " сега строим язовир " Луда Яна ", там имаме известни проблеми с изпълнителите на строителството, в това време към този момент сме построили язовир " Пловдивци ", който доставя Мадан и Рудозем. Този язовир ни сподели по какъв начин природата може да направи нещо, което не е изчислено и не е планувано - трябваше да се завири за една година, при една приливна вълна той се завири за три дни. И в действителност избави и обитаемоте места от тази приливна вълна. Това е нов язовир, към този момент въведен. 

Ние имаме ангажимент като министерство да построяваме уреди за водоснабдяване и канализация, имаме план за язовир " Нейковци ", би трябвало да обърнем внимание и на региона Плевен - Ловеч, и там имаше режим, той е анулиран. Там също има един план за язовир " Черни Осъм ", който би трябвало да бъде обновен. 

Тези уреди се финансират със заем от Световната банка, а всичките средства по тактиката, направена от Световната банка за ВиК-инфраструктура в България, са за 11 милиарда, нужни за добре функционираща инфраструктура и да нямаме проблемите, които сътвори водният режим в Перник, да имаме по 16 повреди дневно и да пращаме спомагателни екипи, които да отстраняват по 10 повреди дневно. "

Петя Аврамова не се смята за цел на следствието на прокуратурата за водната рецесия в Перник. " Не бих желала да разясня политическия нюанс на събитията от последните дни, прокуратурата е институция, която е сезирана и тя би трябвало да нарпави своето следствие. Ние ще спомагаме оптимално, всички материали и документи нужни и от нас, и от ВиК-дружеството, ще бъдат предоставени. Нека прокуратурата да свърши своята работа, да реши има ли лична виновност, има ли неточност, има ли неверни решения в този интервал, тъй че оставаме това в ръцете на органите, които би трябвало да извършат тази инспекция. "

Въвеждането на тол таксата през 2020 година е другото огромно тестване за властта, откакто превозвачи към този момент се заканиха да стачкуват. " Тази промяна е необгодима на България и е нужна поради хората, които ще пътуват по републиканската пътна мрежа. Тежка промяна, видно е и от това, което преди малко казахте - че превозвачите се готвят за митинг. Реформата стартира с винетните такси, с електронната винетка, имаше в първите дни леки земетресения, разтърсвания, само че в това време хубавото е, че към този момент една година тази електронна система за събиране на такси работи добре и имаме към този момент събрани над 380 милиона лв. от електронни винетки. Което следва - в разпореждане на Министерски съвет бяха утвърдени цените за тол таксите, на база изминато разстояние.

От няколко месеца водим диалози с превозвачите, това събираше доста хора, доста отзиви, доста хрумвания, доста неодобрение, доста прочувствени моменти имаше в този съвещателен съвет, който се водеше от зам.-министър Николай Нанков, в чийто сектор е въвеждане на тол системата. 

Това, което ние в този момент сме предложили, е доста по-различна стойност на таксата: 18 стотинки за Евро 6 и 36 стотинки за Евро 1. Като Евро 1, Евро 2 са доста рядко срещани към този момент пътни транспортни средства, тъй че малко се спекулира, че сме оповестили същите стойности както в първичния вид. Това, което сме пресметнали като доход, е сред 550 и 650 милиона лв. на година при по този начин оповестените и към този момент признати цени и при обсег от 6050 км.

За 2019 година, защото до 1 март би трябвало да въведем системата в деяние, сме заложили доход за бюджета от 450 милиона лв. и 290 милиона лв. доходи от винетки. 

Тези средства, ние сме разговаряли и на обществено-консултативен съвет, би трябвало да бъдат умно разпределени и харчени за предпочитани действия по ремонт и създаване на нови прави от републиканската пътна мрежа. Част от тях са поети като ангажимент, с пари от тол системата ще построяваме пътя от Видин до Ботевград, това е предпочитан, стратегически план, той е и мой персонален приоритет, само че и на цяла Северозападна България, който е пътувал в този регион, знае, че трафикът от Дунав мост 2 е доста динамичен, има непрекъснато придвижване на ТИР-ове и тежкотоварни камиони, злополуките са доста постоянно събитие и в сектора сред Мездра и Ботевград - съвсем непрекъснато събитие. В същото  време поехме ангажимент с над 400 милиона за премахване на свлачищни процеси по републиканската пътна мрежа ", акцентира Петя Аврамова.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За П
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР