Кадър и видео: You tubeОт много години в мрежите за

...
Кадър и видео: You tubeОт много години в мрежите за
Коментари Харесай

Светът си припомни първия в света футболен хит в Интернет с участието на Марадона

Кадър и видео: You tube

От доста години в мрежите за шерване на видеоклипове циркулира един запис, който с цялостното право може да претендира за първия в света футболен интернет шлагер, а освен това в него даже няма нито една секунда игрово време от мач, написа Блиц.

Едва ли има почитател, който да не е гледал по какъв начин Диего Марадона жонглира с топката под звуците на известния шлагер „ Live Is Life “ на австрийската поп-рок група „ Opus “.

 

На осведомените е ясно, че  действието се развива на 3 май 1989 година на „ Олимпиащадион “ в Мюнхен . На този ден Байерн приема Наполи в полуфинален реванш от Купата на УЕФА. Месец по-рано италианският отбор е спечелил първата среща с 2:0 с голове на Карека и Андреа Карневале (и двете асистенции са на Марадона). Реваншът в Германия приключва при резултат 2:2 (два гола на Карека и отново две асистенции на Марадона) и Наполи се класира за финала, където надделява над Щутгарт и печели трофея.

Малцина обаче са наясно по какъв начин в действителност се е появил въпросният клип и на кого почитателите по целия свят би трябвало да благодарят. Вероятно никой с изключение на 70-хилядната аудитория в Мюнхен нямаше да стане очевидец на шоуто на Марадона на загрявката,  в случай че не беше един белгийски ефирен продуцент . Франк Раес (на фотографията вдясно) вижда, че камерите на немската телевизия ZDF снимат, само че не излъчват в ефир. Кадрите са показани непосредствено единствено на светлинното табло на „ Олимпиащадион “.

Winbet - най-голямото многообразие от пазари! (18+)

След края на мача Раес праща писмо до немската телевизия с молба да му бъде показан записа от загрявката преди мача. Продуцентът получава 12-минутно видео. Той изрязва световноизвестните към три минути, които демонстрира по белгийската телевизия. Днес фрагментите са обезсмъртени в интернет. „ Ако получавах по един цент за всяко гледане в „ You Tube “, в този момент щеше да си виждам старините като милионер на Хаваите “, твърди Франк Раес.

Огромна част на известността на видеото се дължи на спонтанността. По уредбата на стадиона пускат „ Live Is Life “ и камерите се концентрират върху Диего Марадона, който очевидно разгрява част от мускулите си. След това аржентинецът, инстинктивно усетил вниманието върху себе си,  стартира шоу с топката , което като че ли е специфична хореография за музиката. Песента на „ Opus “ по това време е международен шлагер от няколко години.

Вероятно всички са забелязали, че Марадона жонглира с топката с развързани обувки. Ако сте си задавали въпроса за какво, отговор дава италианският публицист Чико Маролда (на фотографията вляво) от вестник „ Il Mattino “. Според неговите свидетелства, Дон Диего постоянно е загрявал с развързани обувки, защото по този начин по-добре усеща топката и ги е завързвал тъкмо преди самото начало на мача.

„ Загрявките нормално са нещо скучно, на което никой не обръща внимание. И в Мюнхен беше по този начин до мига, в който по уредбата не пуснаха „ Live Is Life “. От този момент  всички гледаха към терена с необятно отворени очи . Никой не искаше пропусне нищо от техниката на Марадона “, признава Маролда.

Действията на Диего Марадона по време на загрявката най-точно се разказват с една италианска дума: „ sprezzatura “. Тя няма дословен превод на български, само че в днешно време се загатва най-често в стилните среди. Най-общото изложение на думата звучи: умеенето да изглеждаш елегантно, без даже да правиш минимум изпитание за това. Толкова естествено е взаимоотношението сред топката и техниката на именития аржентинец.

Много е писано за това какъв психически резултат е имало свободното държание на Марадона преди мача върху играчите на Байерн, които с немската си усърдност извършват своите извършения за оживление. Свидетели настояват, че част от тях са спрели да загряват и са почнали да втренчено да гледат шоуто на аржентинската футболна звезда.

Интересното е, че усещането от техниката на Марадона под звуците на музикалния шлагер от 80-те години  основава и подправени мемоари в хората . Германският нападател Юрген Клинсман твърди: „ Бяхме на другия завършек на терена и загрявахме като същински германци: съществени и съсредоточени... Тогава пуснаха музиката и Диего Марадона стартира да жонглира в темп с „ Live Is Life “. Повече не можехме да загряваме, защото искахме да гледаме и да не пропуснем нищо. “ Странното е, че Клинсман по това време няма по какъв начин да е загрявал на „ Олимпиащадион “, защото тогава не е състезател на Байерн. Клинсман в същия ден е в Германска демократична република, където с Щутгарт му следва полуфинален реванш против Динамо (Дрезден). Мачът в Дрезден приключва 1:1, а швабите се класират за финала поради триумфа си с 1:0 в първия мач.

„ Това остаряло видео ми е омръзнало да го виждам. Вероятно доста хора изпитват същото досада. На мен обаче ми се постанова да го върша доста постоянно, защото това е обичаният клип в интернет на моя внук Бенхамин “, признава Диего Марадона.
 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР