Кадър и видео: ТуитърВъв Витлеем - града на Западния бряг

...
Кадър и видео: ТуитърВъв Витлеем - града на Западния бряг
Коментари Харесай

Коледните тържества във Витлеем започнаха с традиционен парад на Площада на Рождеството

Кадър и видео: " Туитър "

Във Витлеем - града на Западния бряг на река Йордан, считан съгласно легендите за родното място на Исус Христос, през вчерашния ден започнаха коледните тържества , предадоха международните организации, представени от bta.bg.

С пердашене на барабани и звуци на гайди по улицата към площада, където се намира храмът " Рождество Христово ", в коледен марш минаха оркестри и музикални ансамбли от скаути и възпитаници от 30-ина палестински християнски учебни заведения.
Централно място на площада заема 16-метрова елха и коледна комбинация, изобразяваща фигури в естествен растеж на Исус, Дева Мария, Йосиф, изтощени от пътешестване влъхви и младенеца Исус в яслата.  Композицията е била подарена на града през 2017 година от папа Франциск. Тя е ситуирана компактно до Базиликата на Рождеството, където с витлеемска звезда е маркирано мястото на раждането на Исус.

Този година чужденците, стекли се за Бъдни вечер във Витлеем, за който туризмът и поклонниците са един от основните източници на доходи, са видимо повече, в сравнение с в предходни години, отбелязва ТАСС.

" Тази година в действителност е най-хубавата за последните 15-ина години. Поклонниците и туристите са доста, всеки ден идват хиляди чужденци и за нас това е доста добре. Молим се за мир, с цел да могат всички да живеят умерено и в сигурност ", сподели Жак Джакоман - притежател на едно от сувенирните магазинчета в дребна уличка, водеща към площада. 
За най-слаба по брой на поклонници във Витлеем през това десетилетие се счита 2014 година. Преди 5 години туристическият поток внезапно спадна поради изострянето на ситуацията на Западния бряг, първите масирани ракетни обстрели по Израел от бранша Газа и траялата 50 дни през лятото израелска военна интервенция на територията на този палестински анклав.
 

През 2017 година потокът от туристи във Витлеем още веднъж спадна, откакто празнуването на Рождеството бе политизирано от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който на 6 декември тогава разгласи, че признава Ерусалим за столица на Израел и че реалокира там американското посолство от Тел Авив. Това докара до нов кръг от принуждение в района. Преди това пък в продължение на две години доста туристи избраха да се въздържат от пътувания във Витлеем, който е ситуиран на границата с Ерусалим, поради почналата през есента на 2015 година серия от набези с нож в Ерусалим и на Западния бряг.

Днес ситуацията е друга. " Изпълнен съм с потресаващо възприятие на екстаз заради самия факт, че на Коледа се оказах във Витлеем. Мечтал съм за това от дете, за него са ми разказвали на уроците в моето католическо учебно заведение в Париж, и тогава ние чакахме с неспокойствие коледната почивка. Сега съм във Витлеем на 24 декември, само че към този момент като възрастен, и мога да кажа, че тук надалеч не всичко е по този начин приказно, както си го представях тогава. Но моите деца през днешния ден са в безспорен екстаз ", сподели за ТАСС френският екскурзиант Жером, дошъл във Витлеем с дамата и трите си деца.
 
Christmas Eve vibe in Bethlehem, Palestine. Tens of thousands of Palestinians in celebration
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР