Кадър и видео Нова Тв, vbox7.comПореден случай в България, в

...
Кадър и видео Нова Тв, vbox7.comПореден случай в България, в
Коментари Харесай

Родители обвиняват фелдшер в грешка при лечение на детето им

Кадър и видео Нова Тв, vbox7.com

Пореден случай в България, в който родители обвиняват здравно лице за лечението на тяхно дете.

Тригодишно дете е в тежко положение, откакто фелдшер от Спешна помощ му постави лекарство за събаряне на кръвното, вместо противоалергичен препарат. За това описаха пред камерата на NOVA околните на момченцето. Детето е настанено в болница, само че заплаха за живота му няма.

3-годишният наследник на Стилиян и Сара от село Румянцево има алергия от избран тип мъхести плодове. Във вторник вечерта детето пие плодов сок и получава обриви по цялото тяло. Притеснени, родителите му звънят в Спешна помощ. Пристигналата на място фелдшерка преценя, че би трябвало да даде на детето противоалергично лекарство. Поставя му инжекция и си потегля.

„ Върнах се, нямаше и две минути, детето се унася, сънливо. След пет минути детето беше заспало. Не реагира. Буташ, викаш му – не реагира. Дъщеря ми  счете, че май са объркали нещо с детето. Имаше игла и две ампули. Поглеждаме ампулите, които бяха останали в нас - хлофазолин. Аз, като съм с високо кръвно, знам защо се употребява, изплашихме се и отидохме в спешна помощ ”, споделя бабата на детето Ани Илиева.

Разбирайки какво е направила, фелдшерката коментирала случилото се пред роднините с думите - „ Мале, убих на хората детето ”. От Спешният център в Луковит детето е превозено в плевенската болница. Там му слагат системи и го стабилизират.

„ Сложиха му две системи. Отпаднал е, желае да спи, държа го безсънен. Изкарвам го на открито, единствено и единствено да е безсънен ”, споделя Сара.

„ Детето би трябвало да стои 70 часа там. Защото след 70 часа можело да получи още веднъж пристъпи на унесеност и да изпадне в кома ”, прибавя бабата на детето.

Потърсихме за коментар филиала на Спешна помощ в Луковит. Фелдшерката, сложила инжекцията на детето, още веднъж беше на работа. Първоначално отхвърли обвиняванията. След няколко минути управлението позволи на завеждащия филиала да разяснява случая. Лекарят призна за грешката.

„ Ампулата разтворител е тъкмо толкоз, колкото е ампулата хлофазолин. Те са били една до друга. Тя може би сега е протегнала ръка и не го е видяла. Те са едни и същи и не може да ги познаете. Взела е и е разтворила хлофазолин. Много е рисково. Щом ние с ампули смъкваме кръвно от 200 нагоре и кръвното се възстановява, представете си, какво значи това за едно дете ”, изясни завеждащият ФСМП – Луковит доктор Георги Цветков.

70-годишната фелдшерка отхвърли да беседва с екипа на NOVA публично, макар разрешението от управата. А родителите на детето са безапелационни – ще си търсят правата в съда.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР