кадър и видео: Нова твАко имаме рязко покачване на процента

...
кадър и видео: Нова твАко имаме рязко покачване на процента
Коментари Харесай

Министърът на образованието Николай Денков: Когато децата имат някакви симптоми, те ще бъдат веднага тествани

кадър и видео: Нова тв

„ Ако имаме внезапно повишаване на % на инфектирани възпитаници в обещано учебно заведение, тогава то ще бъде затваряно. Нашата задача е да има оптимално присъствено образование, само че без да подлагаме на риск здравето на учениците и учителите ”, безапелационен бе той.

 

„ Ако няма внезапно утежняване на епидемичната обстановка, образователната година ще стартира на всички места на 15 септември присъствено. При утежняване на обстановката има доста благоприятни условия за гъвкава организация в учебните заведения ”. Това съобщи министърът на образованието Николай Денков.

„ Има шефове, които могат да решат, в случай че има опция, образованието да бъде на 2 смени - заран и следобяд, като 50% от децата да са у дома. Има шефове, които споделиха, че са подготвени и на хибридна форма – 50% - в клас, 50% – у дома и да се сменят през седмица. Директорите ще имат независимост да вземат решение ”, сподели още той в ефира на Нова тв.

„ Това, което сме сложил като изискване, е при електронно образование, в случай че не е всичко затворено, да има не повече от 50% от децата в учебно заведение ”, добави Денков.



Когато децата имат някакви признаци, те ще бъдат незабавно тествани и в случай че се окаже, че са инфектирани с COVID-19 - ще бъдат изолирани, уточни още министърът на образованието.

Запитан дали ще има тържества за първия образователен ден, Николай Денков отговори: „ Ако нещата наподобяват по този начин, както са през днешния ден – ще има на всички места ”. И добави: „ Не ме тормози откриването – то се прави навън, на дворовете, може другите випуски да не се засичат. Това не е проблем. Проблемът е откакто децата влязат в клас по какъв начин ще се развият нещата – ще се съблюдават ли ограниченията, каква е обстановката в съответния град ”.

„ С специалистите в здравното министерство имаме консенсус, че можем да освободим малко ограниченията за дребните деца от 1 до 4 клас. Обсъждаме дали маските за тях да бъдат единствено в междучасията ”, посочи министърът на образованието.

Ако има утежняване на обстановката, допоследно в присъствена форма ще останат да учат най-малките. „ Тези, които имат значими изпити - 7-ми и 12-ти клас ще ги задържим по-дълго в учебно заведение ”, сподели Денков.

„ Ако в учебното заведение има всеобща настройка на родителите за това децата да се тестват, сега границата е 90%, тогава децата ще се тестват, с цел да имаме ясна индикация, че учебното заведение е безвредно. Ако съгласните родители са по-малко, става безсмислено. Децата ще се тестват ежеседмично. Обсъждаме разновидности по какъв начин тъкмо ще става това ”, уточни още той.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР