Кадър и видео: фейсбукГотов е годишният мониторингов доклад на Антикорупционния

...
Кадър и видео: фейсбукГотов е годишният мониторингов доклад на Антикорупционния
Коментари Харесай

Антикорупционният фонд обяви резултатите от борбата с политическата корупция в последните пет години

Кадър и видео: фейсбук

Готов е годишният мониторингов отчет на Антикорупционния фонд за 2019 година, озаглавен „ Антикорупционни институции - интензивност без забележими резултати “.

Пред БНР един от създателите му - юрист Андрей Янкулов - показа, че са оценени над 40 основни следствия. Най-старите касаят някогашния министър на земеделието Мирослав Найденов и някогашния началник на ГДБОП Станимир Флоров, а най-новите включват ръководителя на Агенцията за българите в чужбина, кметът на регион „ Младост “ и други

„ Изводите, които могат да се създадат в общи линии са, че  борбата с политическата корупция по високите етажи на властта, нейното положение, не е изключително приемливо . Даже бихме могли да кажем, че са налице някои много притеснителни трендове. От четиридесетте изследвани случая, дефинитивно завършили с неоправдателни присъди са 3, до момента в който окончателните оправдателни присъди са 7. Има и забележителен % случаи, които са в незнайно състояние - или дълго време се развиват на досъдебна фаза, или просто няма никаква информация за това къде и какво се случва с наказателното произвеждане. Това е близо четвърт от общия брой на изследваните случаи “.

Осъдените:

„ Едната неоправдателна присъда е против председателката на Софийски градски съд Владимира Янева, другата - против някогашния ръководител на Комисията за попречване на спор на ползи Филип Златанов и третата е по делото на Владимира Янева за другия обвиняем, който в последна сметка получи административно наказване – санкция, Тодор Костадинов – шефа на дирекция „ Вътрешна сигурност “ към Министерство на вътрешните работи “.

В отчетът е употребявано по-широко тълкувание на термина „ корупционни закононарушения “, добави той - „ действия, които априори не могат да се преглеждат като корупционни, само че имат хипотетичен корупционен детайл “.

" Висящите " случаи:

„ Защо едно следствие се бави, би могло да бъде нечиста сделка, до момента в който в нашия отчет всичко е на построено въз основата напълно на проверими в действителност положения “, съобщи Андрей Янкулов, само че добави, че постоянно след оповестяването на обвинени минава забележителен интервал от време – към 3 години.

„ След като има събрани задоволително доказателства за обвиняване, значи към този момент би следвало досъдебната фаза почти да отива към привършване. Дали след това изводът може да бъде изменен и да бъде прекъснато досъдебното произвеждане също е вероятен излаз, само че в последна сметка 3 години и повече да няма никаква изясненост какво се случва с едно досъдебно произвеждане от момента на привличане на дадени лица в качеството на обвинен, съгласно нашето проучване това е необяснимо “, разяснява адв. Янкулов.

Рано е да се проучва прехвърлянето на тъй наречените „ корупционни каузи “ в профилираната прокуратура и профилирания съд.  Причината е, че смяната на подсъдността е осъществена през 2017 година, добави той:

„ Последните каузи за топ политическа корупция, които включват някогашни министри, излъчени от 43-ото Народно заседание, и в профилираните институции, тези, които имат някакво развиване там, завършват все още с оправдателни присъди “.

За публикуването на доказателства по случая " Бобоков - Узунов ":

„ Дали оказва помощ на разкриването на обективната истина е много противоречиво. Със сигурност дава един пиар резултат на дейностите на прокуратурата, само че от наказателно-процесуална позиция сходно държание на управително решаващия орган на досъдебната фаза също би следвало да буди някои въпроси. На досъдебната фаза прокурорът, с изключение на обвинител е и управително решителен орган на тази фаза. Негово е крайното решение какво ще се случи с това дело - дали ще има обвинителен акт. По формулировка на досъдебната фаза прокурорът би трябвало да се държи малко по-дистанцирано и да не се прибягва към толкоз крайни похвати във връзка с заклеймяването на избрани лица, освен от позиция на презумпцията за невиновност, само че и от позиция, че когато си решителен орган би трябвало да покажеш и малко повече безпристрастност “, коментира Янкулов, който е някогашен прокурор. 

За новата бистрота по времето на Гешев:

 

„ На два пъти отправихме запитвания до основния прокурор за развиването на незнайните досъдебни производства, които са включени в нашето проучване и не получихме отговор всъщност. Тоест прозрачността не е във връзка с всички производства с висок публичен интерес. Откровено е налице една  избирателност във връзка с това по кои производства ще се дава информация , а допускам, че е налице и някаква  избирателност  във връзка с това каква тъкмо информация се дава по тези, по които се дава “, заключи юристът.



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР