Кадър ФейсбукСигнал срещу Комисията за противодействие на корупцията и за

...
Кадър ФейсбукСигнал срещу Комисията за противодействие на корупцията и за
Коментари Харесай

Христо Иванов: Прокуратурата да разследва КПКОНПИ за действия срещу обществения интерес, свързани с продажбата на БТК

Кадър Facebook

Сигнал против Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) подаде през днешния ден Христо Иванов до Главния прокурор и Специализираната прокуратура, написа demokrati.bg. 

В сигнала Иванов се базира на излязла в електронните медии информация и упорства да бъдат разследвани дейностите на членове на КПКОНПИ, декларирали непълен отвод  от  иск и искане за повдигане на наложени обезпечителни ограничения – запори върху акции на три сдружения, едно от които е Българска телекомуникационна компания ЕАД (БТК ЕАД), за която преди малко излезе информация, че е била продадена на медийната група “Юнайтед груп ”, в която мажоритарен акционер е лондонският фонд “Би Си партнърс ”. 

“Описаните обстоятелства дават съображение за съществуването на обосновано съмнение, че сред КПКОНПИ и трети лица, които не са страна нито в наказателното произвеждане пред СпНС, нито по гр.д. № 3406/2016 година по разказа на Софийски градски съд, са зародили правни отношения, по силата на които страната се е отказала от своето право да получи дялове и акции или тяхната равноценност, без  законово съображение и без насрещна престация. ” – се споделя в сигнала.  

Иванов приканва да бъде тествано и дали с бездействието си основният прокурор не е направил закононарушение: 

“От датата на общественото разгласяване на изложените обстоятелства и до сегашния миг основният прокурор Иван Гешев, действайки като началник на единната и централизирана прокуратура, не е инициирал или дал инструкции за осъществяване на дейности по следствие, макар съществуването на данни за закононарушение, създаващо заплаха за съществено накърняване на имуществения интерес на страната. ” 

Пълния текст на сигнала можете да прочетете тук: 

ДО 
ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 

ДО
СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПРОКУРАТУРА

СИГНАЛ
от
Христо Любомиров Иванов – 

            ГОСПОДА ПРОКУРОРИ, 

           След 18.07.2020 година  се появиха  публикации в голям брой електронни медии  –  „ Гласове “, „ Свободна Европа “, „ Медиапул “  и други, за  това, че длъжностни лица – членове на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) са декларирали непълен отвод  от  иск  и  искане за повдигане на наложени обезпечителни ограничения – запори върху акции на три сдружения, едно от които е Българска телекомуникационна компания ЕАД (БТК ЕАД).

            Публичната  информация съдържа  достатъчно данни, че:

1.КПКОНПИ е предявила искове за лишаване на нелегално добито имущество (акции и дялове от капитала) против  три  търговски сдружения – „ ИнтерВ инвестмънт Сарл ” (Люксембург) за акции на стойност от 108 941 181.71 лева (сто и осем милиона деветстотин четиридесет и една хиляди и 100 осемдесет и един лева и 71 ст.), „ Вива Телеком България “ ЕООД за дялове на стойност 124 931 220.38 лева (сто двадесет и четири милиона деветстотин тридесет и една хиляди и двеста и двадесет лв. и 38 ст.) и  срещу „ БТК “ ЕАД за лишаване на 43.264 % от  капитала на „ БТК НЕТ “ ЕООД. Правното съображение за  отнемане на акции и дялове е член 66, ал.2 ЗОПДНПИ (отм.), което значи, че КПКОНПИ е декларирала пред съда по гр. дело № 3406/2016 година на Софийски градски съд, че страната е титуляр на субективното право да отнеме описаните акции и дялове, като нелегално добито имущество от ответници по исковете. 

2.Публична информация е, че съображение за завеждането на делото, формирано на съображение  ЗОПДНПИ (отм.),  е внасянето в Специализирания углавен съд (СпНС) на обвинителен акт против Цветан Василев и други лица за заграбване на 2.2 милиарда лв.. През 2015 и 2016 година КОНПИ бурно обществено популяризира големите си старания и юридическите си достижения, създали допустимо практикуване правото на страната за конфискация на имуществото на обвързваните с КТБ(н) активи на Цветан Василев и свързани с него лица. 

3. Публична е и информацията, че договорката за продажбата на БТК ЕАД е или подписана, или пред привършване, като евентуално БТК ЕАД е продадена или ще бъде продадена, или ще бъде заменен субектът, упражняващ надзор, против сумата от над 900 млн. евро. Вероятно сключването на договорката е направено под изискване, че запорите върху акциите на БТК ЕАД ще бъдат вдигнати преди завършването на договорката или преди заплащането на цената.

4. Публична е информацията, че делото в СпНС за присвояването на 2.2 милиарда лв., благосъстоятелност на КТБ (н) от Цветан Василев и другите подсъдими, не е приключило с влезнали в действие присъди. Част от имуществото на КТБ (н) са и дяловете на трите компании, разказани в т. 1.

5. В уеб страницата на КПКОНПИ няма оповестена информация за подписано сред КПКОНПИ и ответниците по гр.д. № 3406/2016 година на Софийски градски съд, … съглашение, по силата на което страната да е получила в своя патримониум паричната равноценност на дяловете и акциите, обект на претенциите на страната по това дело (изцяло или частично). Следователно дяловете и акциите на посочените три сдружения, предмет на цитираното гражданско дело към момента са благосъстоятелност на ответниците по това дело. 

6. Описаните обстоятелства дават съображение за съществуването на обосновано съмнение, че сред КПКОНПИ и трети лица, които не са страна нито в наказателното произвеждане пред СпНС, нито по гр.д. № 3406/2016 година по разказа на Софийски градски съд, са зародили правни отношения, по силата на които страната се е отказала от своето право да получи дялове и акции или тяхната равноценност, без  законово съображение и без насрещна престация. 

Държавата би могла правомерно да се откаже от правосъдната рекламация за лишаване на имущество на стойност 356 млн. лв. (според изтеклата в медиите информация) единствено при съществуването на правосъдни актове или съответни разпоредителни дейности на държавни органи, които подсигуряват правото й да получи претендираното имущество. Информация за такива актове няма. 

Осъществяваната в изискванията на цялостна секретност интервенция на КПКОНПИ по отвод на страната от нейни имуществени искания на стойност 356 млн. лева и повдигане на обезпечения, които подсигуряват осъществяването на правосъдното решение, при постановяване на конфискация, слага голям брой въпроси по отношение на държанието на способените длъжностни лица и съобразяването му с държавния интерес, респ. ЗПКОНПИ и Наказателен кодекс. 

В съответния случай има учредения да се смята, че са налице данни за осъществяване на непозволено деяние с имуществена рекламация на страната на голяма стойност. Това деяние основава опция на  ответника по исковото произвеждане по ЗОПДНПИ да осуети конфискацията на нелегално добито имущество, като се разпореди с освободените от обезпечителни ограничения активи. Тази последица не може да не се е съзнавала от лицата, декларирали частичния отвод от иск и настояването за анулация на обезпеченията. 

От датата на общественото разгласяване на изложените обстоятелства и до сегашния миг основният прокурор Иван Гешев, действайки като началник на единната и централизирана прокуратура, не е инициирал или дал инструкции за осъществяване на дейности по следствие, макар съществуването на данни за закононарушение, създаващо заплаха за съществено накърняване на имуществения интерес на страната. 

           Обръщам се към Вас с гледище за осъществяване на незабавна инспекция на изложените обстоятелства, в осъществяване на отговорностите Ви по закон за определяне на вероятно осъществяване на закононарушение и привличане към отговорност на отговорните лица. Считам и че, с изключение на актуалният сигнал, изявленията в пресата са задоволителни за образуването на наказателно произвеждане. 

         Моля неотложно да предприемете и следствие дали основният прокурор с бездействието си  не е направил закононарушение.

31.07.2020 година

С почитание: 

Христо Иванов

31 Юли 2020, Петък

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР