Кадър ЕП, БулфотоАнгел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО са

...
Кадър ЕП, БулфотоАнгел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО са
Коментари Харесай

Европарламентът реши: Парите от ЕС няма да се дават на медии, контролирани от правителството. Джамбазки и Слабаков от ВМРО гласуваха против

Кадър Екологичен потенциал, Булфото

Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от Вътрешна македонска революционна организация са за парите от Европейски Съюз да отиват при медии, следени от държавното управление. Това стана ясно от гласуването им

Парите от бюджета на Европейския съюз не би трябвало да се употребяват за финансиране на следени от държавните управления медии и на политическа агитация, а Европейската комисия би трябвало постоянно да прави оценка държавната интервенция и прозрачността на собствеността на медиите. За това приканва Европейският парламент в резолюция, призната с 553 гласа „ за “, 54 гласа „ срещу “ и 89 „ въздържал се “, съобщи Свободна Европа.

В резолюцията, която няма обвързващ резултат, евродепутатите показват паника от положението на публичните медии в някои страни от Европейски Съюз, където те са се трансформирали в „ образец за проправителствена агитация “. Те упорстват страните от Европейски Съюз да подхващат дейности, с цел да се избегне прекомерната централизация и да се подсигурява бистрота.

Европарламентът приканва Еврокомисията да включи в годишния си отчет за върховенството на правото оценка на прозрачността на собствеността върху медиите, както и на нивото на интервенция в бранша от страна на държавните управления и на частни лица.

„ Не съществува независимост без самостоятелност на медиите, нито народна власт без медиен плурализъм. Медиите следва да служат на истината, а не на лъжите. Те следва да служат на гласоподавателите, а не на тези, които са на власт, и следва да бъдат употребявани за надзор върху властта “, е представена да споделя Магдалена Адамовч (ЕНП/Полша), докладчик по резолюцията.

Тя прикани да бъде основан непрекъснат европейски фонд в поддръжка на самостоятелни публицисти и медии, атакувани с голословно огромни правосъдни искове и скъпи правосъдни разноски, единствено с цел да им се попречи да работят.

От българските евродепутати в поддръжка на резолюцията са дали своят вот представителите на ГЕРБ/ЕНП Александър Йорданов, Андрей Ковачев, Ева Майдел и Андрей Новаков, депутатите от БСП/С&Д Иво Христов, Цветелина Пенкова, Сергей Станишев, Елена Йончева и Петър Витанов, представителите на ДПС/„ Обнови Европа “ Атидже Алиева-Вели, Искра Михайлова и Илхан Кючук, както и Радан Кънев от „ Демократична България “/ЕНП. Против са дали своят вот Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО/ЕКР. Въздържал се е Асим Адемов от ГЕРБ/ЕНП.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР