Кадър БулфотоБившият главен прокурор проф. Никола Филчев направи коментар на

...
Кадър БулфотоБившият главен прокурор проф. Никола Филчев направи коментар на
Коментари Харесай

Филчев: Радев отблъсна привържениците си. Злобее отмъстително. Държи се като Че Гевара

Кадър Булфото

Бившият основен прокурор проф. Никола Филчев направи коментар на събитията от последните дни. Пред изданието   " Правен свят "   той съобщи, че президентът Румен Радев зове за разрушение на държавността и това негово държание " не наподобява на офицер от българската войска ".

" Правен свят ":  Каква роля играе президентът Радев в тази комплицирана обстановка? Има ли съображение да се желае неговото премахване (импийчмънт), както оферират някои политици?

Не е моя работа да правя оценка президенти, само че като питате, ще Ви кажа. Такова знамение не е било. Президентът Радев се държи скандално. Той разочарова и отблъсна даже последователите си.  Какви са обстоятелствата? Радев ръководи от четири години, държавното управление на Борисов от три години, а основният прокурор Гешев – от шест месеца. Недоволство от ръководството несъмнено има. То е основателно, заради крайната сиромашия на народа. Хората не се интересуват от финансовата непоклатимост и макрорамката, а усещат недоимъка по празния си джоб и страдат от невъзможността да се грижат за децата си. И внезапно се явява Радев с гръм, маскира се като отстъпник с 15 хиляди лв. заплата, слиза от бронирания мерцедес и оглавява протеста против ръководещите, т.е. против себе си. Като един Че Гевара от преди половин век в Латинска Америка нашият Радев размахва юмруци, крачи твърдо и зове да изметем ръководещата мафия и да изхвърлим мутрите от държавното управление и прокуратурата.

Когато става дума за различен, също политически индивид като държавното управление, тези крайни приказки, въпреки и неприемливи, може да бъдат разбрани. Но президентът Радев си разреши да твърди, че  конституционно основан държавен орган, какъвто е прокуратурата (с началник, който той персонално е назначил преди шест месеца) е мафия. Президентът назова българската прокуратура „ мафия “, която би трябвало да се „ измете “ и прикани тълпата „ да изгони мутрите от прокуратурата “ като посочи, че става дума за основния прокурор Гешев. С това всъщност президентът зове да се унищожи държавността. А това е повече от нелепост, повече от скандал. То е съображение за импийчмънт. Външно Радев се държи като революционера Че Гевара. Но същинските му претекстове са надалеч от прогресивните хрумвания на Че Гевара. Радев не огласи своя стратегия и хрумвания, не предложи решения на проблемите, не начерта някаква вероятност пред страната. Той желае да оглави митингите, с цел да извлече персонална политическа полза. Радев желае властта – да смъкна държавното управление, с цел да назначи свое служебно държавно управление. И тогава щял да отмъсти на съперниците си. „ Няма да има амнистия при новото служебно държавно управление “, изясни самият Радев на народа. Тези приказки може да вървят, когато чукаш карти в гарнизонния стол. Но са несъвместими със статута му на държавен глава.

Пита се, за какво злобее отмъстително господин Радев? Защо разгласи прокуратурата за мафия, ръководена от мутра, която би трябвало да се измете? Отговорът е доста елементарен – тъй като прокуратурата арестува един негов консултант за корупция. Когато преди време същата прокуратура арестува министър от държавното управление на Борисов, тогава тя беше добра - страж на закона. А когато прокуратурата арестува служител от президентството, тя стана неприятна и мафия. Не по този начин, господин Радев! Не е почтено. Такова лицемерие, завист и злопаметност не наподобява на офицер от българската национална войска. Сега остана да заплашите с Вашето служебно държавно управление и мен, като един непретенциозен български пенсионер. Къде забравихте върховенството на закона и евроатлантическите полезности, които изповядвате?

Претърсването на пространства в административната постройка, където работят други лица, а не самият президент, по никакъв метод не нарушава неговия имунитет, очакван в член 103 от Конституцията. Процесуалната страна на имунитета на президента (наказателната му неприкосновеност) включва единствено възбрана „ да бъде задържан  и да се възбуди наказателно гонене “ против него – член 103, ал.4 от Конституцията. Що се отнася до усмихнатия и образован младеж, консултант на Радев по правните въпроси и битка с корупцията, ще изтъквам лидерката на партия „ 21 век “, която с съображение попита по малкия екран: „ С какво се занимава този президентски консултант по антикорупция? – Урежда правосъдни разногласия в полза на предприемач, урежда българско поданство на чужденец, спомага за изтриване на престъпна регистрация на различен, спомага за подписване на някакъв контракт сред предприемач и брат му. Ако всичко това е правилно, Радев би трябвало доста да се тормози. Тази активност е доста надалеч от битката с корупцията.

По въпроса, има ли съображение да стартира импийчмънт (процедура за отстраняване) на президента Радев, може да се спори. Преди няколко дни той прикани тълпата да смъкна властта, „ да измете мафията и мутрите от държавното управление и прокуратурата “. Според някои политици това може да се квалифицира като „ държавна измяна “ по смисъла на член 103 от Конституцията по отношение на член 95 от Наказателния кодекс. Но това мнение дублирам е противоречиво. Първо, противоречиво е дали въобще е осъществен опит към държавна измяна по член 95 Наказателен кодекс. И второ, даже и да се одобри, че е налице опит, то съучастието на Радев в този опит е в прекомерно лека форма, с цел да повлече след себе си наказателна отговорност. Поради това съм сигурен, че този въпрос въобще няма да се сложи и няма да се стигне до обвиняване против президента за държавна измяна. И това е вярното, мъдрото държавническо решение. Най-важното е  да се резервира обществения мир в страната. Съединението прави силата. Два дни по-късно Радев разбра, че е сбъркал и с цел да замаже ситуацията публично изиска оставката на държавното управление и основния прокурор. Това обаче е напълно друго от подстрекаването на протестиращата навалица да измете държавното управление и прокуратурата.

И най-после един малък въпрос. Като става дума службата за защита (НСО) да съблюдава закона и да охранява единствено строго избрани лица, не би трябвало да се не помни, че всички служители от президентството се обслужват от коли на НСО. А това не е редно. НСО не е безвъзмездна таксиметрова работа на президента. Там работят експерти, които имат други, по-важни задания.

Цялото изявление четете в https://legalworld.bg/ne-taka-gospodin-prezident!-ne-e-chestno

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР