Кадър: БТВТочно преди 4 години алармирах, че Държавната агенция за

...
Кадър: БТВТочно преди 4 години алармирах, че Държавната агенция за
Коментари Харесай

Бивша шефка на ДАБЧ: Агенцията има голямо значение за сигурността на България и Европа

Кадър: БТВ

Точно преди 4 години сигнализирах, че Държавната организация за българите в чужбина е издала хиляди подправени удостоверения за българско поданство. Макар и с 4 години забавяне, похвално е това, което се случва през днешния ден. Това сподели за БТВ някогашният ръководител на Агенцията на българите в чужбина Ива Йорданова по повод акцията в ДАБЧ.

Тя разкри механизма, по който се прави процедурата по издаване на удостоверенията. Има разнообразни способи, по които едно лице може да стане български жител - на съображение престояване, натурализация, български генезис. Удостоверенията за генезис се издават от Агенцията за българите в чужбина. Удостоверенията са път към Европа, по тази причина тази организация е толкоз значима, въпреки че е с дребен щат и бюджет - в Агенцията работят 24 индивида, а годишният ѝ бюджет е към 1 млн. лв., съобщи Йорданова, написа novini.bg.

В Агенцията има трима специалисти и ръководителят, които се занимават с издаването на удостоверенията, посочи тя.

Няма ясни критерии за издаването на удостоверенията, акцентира Йорданова, като уточни, че ДАБЧ има огромно значение за сигурността на България и Европа.

Пропуските в нормативната база, които се употребяват, с цел да се издават подправени удостоверения, са фрапантни. Трябва да се направи цялостен нормативен и финансов разбор на Агенцията, както и да се изготви нова визия за активността ѝ, сподели Йорданова.

В Агенцията царува дребен учредителен безпорядък и не се упражнява надзор, какъвто би трябвало. Това не е първият случай, по който дава публичност на нередности, протичащи се в Агенцията, само че се надявам този път нещата да стигнат до дъно и да се вкара ред, съобщи още Ива Йорданова.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР