Кадър: БТВПромените в Закона за земеделските земи цели да защити

...
Кадър: БТВПромените в Закона за земеделските земи цели да защити
Коментари Харесай

Експерт в МЗХ: Невъзможно е хората да загубят правата си върху земеделските земи

Кадър: БТВ

Промените в Закона за земеделските земи цели да отбрани притежателите на обработваема земя, а не да ги ощети. Това сподели специалистът в Дирекция „ Поземлени връзки и комасация ” в земеделското министерство Кирил Стоянов пред БТВ.

Думите му са в отговор на изказване на някогашния омбудсман Мая Манолова, че над 3 млн. притежатели на дребни площи ще бъдат наранени от промени посредством връщането на ТКЗ-та.

Той добави, че е невероятно хората да изгубят правата си върху земеделските земи. „ Процедурата за комасация съществува от 2007 година Направихме шест плана в едни от най-бедните села на България – успяхме да възстановим работни места, напояване и на нито един човек не му беше отнета земята ”, уточни Стоянов.

Експертът добави, че процедурата по отдаване на земя под аренда е демократична и е основана благодарение на холандските управляващи. „ Всеки един притежател е еднакъв на останалите, в това число на страната и общината. Ако вие желаете да участвате в процеса по комасация, имате един глас, без значение кой с какъв брой парцела взе участие ”, посочи той.

Кирил Стоянов уточни, че терзанията на Мая Манолова не са основателни. Той уточни, че най-вероятно интервалът за публично разискване на измененията ще се удължи с 12 месеца поради дебатите по тематиката. „ В този закон ние желаем да се приключи практиката с едни остарели контракти, които са сключвани от един съсобственик за 99 години за 1 лев. По този метод останалите съсобственици са ощетени ”, разяснява специалистът.

По думите му законът обгръща огромна част от българските жители и по него би трябвало да се работи съществено и деликатно – без да се бърза.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР