Кадър: БТВПо мое време, през 2002 година, за първи път

...
Кадър: БТВПо мое време, през 2002 година, за първи път
Коментари Харесай

Лидия Шулева: Децата с увреждания се нуждаят от центрове, не само от пари

Кадър: БТВ

По мое време, през 2002 година, за първи път създадохме обществен помощник за децата, които навършват 18-годишна възраст. Така на процедура всички тези разноски за хората с увреждания се изпълняваха напълно от бюджета. Когато България стана член на Европейски Съюз някой реши, че може да се употребяват средства от европейските фондове и стратегии, вместо от бюджета. Това е цялостен парадокс. Това е напълно бюджетна функционалност, която би трябвало бъде върната както беше през 2002 година.

Това разяснява в предаването " Лице в лице " по bTV някогашния вицепремиер и министър на стопанската система Лидия Шулева.

,,Проблемът при децата с увреждания е по-широк. Смятам, че въпросът не е в това единствено да получават обществени помощи. Трябват центрове за такива деца, които да поемат грижите за тях. В последна сметка с поддръжка и подобаваща помощ те биха могли след това да работят и да се развиват``, показа Шулева, написа novini.bg.

,,Въпросът не е в това дали парите са задоволително. Въпросът е в уговорката на майките, защото ние ги обричаме да си стоят непрекъснато у дома. Казват им,,ето ви парите, стойте си вкъщи``. Това не е решение``, уточни тя.

По отношение на Фонда за лекуване на деца Лидия Шулева напомни, че той бе основан още през 2004 година с концепцията да се запълва със средства както от бюджетна дотация, по този начин и от дарения.

,,Искахме да дадем опция на всички хора да поддържат тази идея, би трябвало да бъдем съпричастни. Идеята беше да създадем и Обществен съвет, който да следи за справедливото и транспарантно консумиране на средствата. От 2005 година до през днешния ден сред 5 и 20 милиона лв. всяка година се изразходваха за лекуване на деца в чужбина. А не щеш ли в този момент той ще бъде закрит и ще отиде в Здравната каса``, добави Шулева.

,,Този фонд беше основан, тъй като Здравната каса не можеше да поема каквито и да било скъпоструващи интервенции и медикаменти. Просто самата нормативна уредба не го позволяваше. А в този момент при неналичието на Обществен съвет е доста евентуално и дарителството да намалее``, приключи по тематиката някогашният вицепремиер.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР