кадър: bTVНямат печеливш ход. Боят е останал единственото им средство.

...
кадър: bTVНямат печеливш ход. Боят е останал единственото им средство.
Коментари Харесай

Евгений Дайнов: Нямат печеливш ход. Боят е единственото им средство

кадър: bTV

Нямат печеливш ход. Боят е останал единственото им средство. До ден, два ще стане ясно, че това са хора на ГЕРБ. Коментара направи политологът Евгений Дайнов във връзка вчерашния пердах над протестиращи, изтребване на телефони от ръцете на публицисти от яки момчета с черни тениски пред погледа на нереагиращата защита на Националната конференция на ГЕРБ в " София Тех Парк ", съобщи OFFNews.

" В деня преди събитието ми се обадиха публицисти и други хора и ме питаха какво съгласно мен са замислили ГЕРБ с тази среща. Отговорих по този начин: " Каквото и да са замислили, аз знам какъв ще бъде резултатът - титанична скотщина, която ще ядоса още повече хора ". Това, което видяхме, беше една организация, която към този момент не е политическа партия, по какъв начин губи властта и всичко, което прави, се обръща против нея. Вчера се повтори Росенец - опитът за дебаркиране на Христо Иванов на Росенец, бутат го някакви мутри, които се оказаха от НСО. Вчера видяхме - Полина Паунова беше набита и други хора бяха набити от мутри, свързани с ГЕРБ явно. Те нямат печеливш ход. Това, което видяхме през вчерашния ден е, че силата, обезверена мощ, силата на губещия, боят им е останал единственото средство, с което да се пробват да контролират събитията ", сподели Дайнов пред bTV.

На репликата, че ГЕРБ се разграничават от биячите Дайнов отговори: " Вие вярвате ли на хора, които лъжат от 10 години, когато ви кажат, че това не са техни хора? " Тех парка " споделиха, че не са техни. А чии са? Не са и служители на реда. Чии са? Всичко излиза наяве в днешно време, нали знаете? До ден, два ще стане ясно, че тези хора са на ГЕРБ ".

За социолога Андрей Райчев - също посетител в студиото дружно с Ивайло Нойзи Цветков - това са хора привикнали във властта, които " не могат да повярват, че това завършва, нервничат и бъркат ужасно ".

 

 

Според него политическият смисъл от конференцията е опитът на премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов да активизира партията си и да я сплоти. Само че имаше проблем - означи Райчев - и той е, че всички партийци през вчерашния ден са очаквали да чуят решението му по въпроса остава ли на власт, или не. Вместо това Борисов им предложил съмненията си: " Партията чакаше да види какво е решил, а той излезе и сподели: " Всъщност ще реша ". В този смисъл, малко безсмислено мероприятие ".

Пред Борисов теоретично има четири разновидността, два от които очевидно са неосъществими - изреди социологът: нищо да не прави и чака - очевидно не може; да съобщи властта на президента Румен Радев - очевидно и това не може. Остават два междинни: първо, ремонт на държавното управление, който към този момент се случи, за вероятно приемането на нова легитимност; второ - " самият да смени себе си в две форми: в по-мека или по-твърда и обмисля да го направи ли ".

Последното Райчев изясни по този начин: " Това е същото като когато балонът губи височина и би трябвало да се хвърлят някакви неща, с цел да може да паркира. Задачата на Борисов е напълно елементарна: паркиране. Меко, следено кацане. Няма никакво подозрение, че той нея взема решение ".

Не наподобява евентуално да може да продължи по този начин, тъй като " митингите нарастват, не заглъхват, завист се появява в тях, някакви хора гладуват към този момент - върви на неприятно, никакви съдружници извън не се появяват, външните му другари гледат деликатно и чакат: ще останеш ли, ще паднеш ли ". Така че остава или разновидността за нов министър председател в този момент, или за отдръпването му през март. " Той самият счита през март да слезе като министър председател и да не бъде към този момент министър председател. Въпросът е, че не е решил. И това нерешаване на този централен въпрос не му донесе нищо хубаво през вчерашния ден ", разяснява Райчев.

Според него няма вид спорът да се реши без избори:

" Страната е нестабилна, напрежението пораства и няма никакъв вид този спор да се реши, без да пристигна суверенът, без да пристигна същинската, огромната власт. Голямата власт е народът. Единствената стабилизация минава през избори. В този смисъл, изборите са доста нужни на България, с цел да прекратим това, което не ни харесва ".

Той означи, че има и нови явления, поради които обстановката наподобява необикновена. Един от тях е възобновяване на дясното, което слага Борисов в извънредно некомфортна обстановка:

" Бойко Борисов е центрист. Има ляво крило, има център и няма дясно, има разпаднало се дясно. Чисто и просто Христо Иванов заприказва на език, който възвръща ново дясно. Струва ни се като изключителна гражданска война, само че не е, а е свиване на центъра и възобновяване на двете крила - ляво и дясно.

Борисов не е привикнал да взема решение този въпрос, по тази причина е толкоз раздразнителен, по тази причина е толкоз комплициран. Той постоянно е живял в първокласната обстановка, при която има гърчещо се, разпаднало се дясно, което той завладява, завладява и завладява и като вади известния си дядо, погубен от комунистите, мисли, че всеки въпрос ще реши. Не му е тази обстановката ".

Според него сега следим съюз - въпреки и доста нежен - сред лявото и дясното, на което изразители са Мая Манолова (на втория тур на изборите в София) и президентът Румен Радев.

Само че министър председателят подценява съперниците си, счита Райчев: " Борисов не можа да повярва, че Радев е мощен, тъй като не можа да повярва в съюза леви-десни, само че е, той е мощен, тъй като съумява морално да символизира този съюз ".

И въпреки всичко социологът не счита, че ГЕРБ са " завършили ": " Съюзът ляво и дясно против център, това следим, е доста нежна работа. Затова въобще не съм сигурен, че сюжетът е приключил, че ГЕРБ към този момент е изгубил и единствено би трябвало да си гледаме часовник по кое време ще си отидат ".

За него основна за крайната " победа " ще е издръжливостта:

" Ляво-десният съюз е доста сложна работа, доста сложна и в този момент този доста нежен съюз, символизиран от Радев, играе канадска битка с Борисов. На канадска битка кое е основното? Издръжливостта. Не е силата, издръжливостта. Следователно имаме съревнование на две издръжливости. Колко ще издържи Борисов, какъв брой ще устоят митингите ". 

Подкрепата за президента Дайнов изясни по този начин: " Президентът съумя да изрази това, което възмущава хората. Не считам, че на площада са се събрали леви и десни. Те са събрани на правилото: " Не щем повече ". А това " не щем повече " Румен Радев откри метод да го показва, и то като държавна, висша институция, откри му - нещо, което е доста комплицирано - думите: " Мутри - вън! ". Той откри тези думи и естествено се радва на поддръжката на огромна част тези хора ".

Според политолога макар 30-годишната " липса на поддръжка на гражданското положение ", има " колосален прогрес ", който се показва в следното: " Масовият българин излезе за пръв път не тъй като има апетит или опасност от апетит, а тъй като е афектиран ". Теза, с която се съгласи и Ивайло Нойзи Цветков с думите: " Това не са хлебни митинги. Това е историческо ". Все отново, предизвести Цветков, " притеснявам се, че една Демократична България пролет не прави " и сложи въпроса в случай че протестиращите нямат свое политическо посланичество и не отиват към " политическо тяло ", по какъв начин да инструментализират митинга си.

В диалога бе наранена и тематиката с вещаенето на злополука, в случай че Борисов не е на власт, а да вземем за пример служебно държавно управление на президента Радев. Вещаене от самия премиер за страшна зима, иглени уши, през които единствен той можел да ни прекара.

" Авторитарните партии, изключително едноличните, доста елементарно изпадат в едно предхристиянско положение на диво суеверие - сподели по този мотив Дайнов. - Те стартират да имат вяра в таласъми, в караконджули, във култове, да се молят на някакви издялани в дървета безумни физиономии. Караконджула, който са си измислили, е служебно държавно управление ".

За Райчев това е агитация, само че в нея няма нищо чудно. Сравни я с бракоразвод, при който брачният партньор споделя на брачната половинка: " Аз ще си отида, а ти по какъв начин ще си плащаш парното? ". " Това са приказки. Не е такава огромна цената, Борисов два пъти я е плащал ", означи социологът.

Според него в очите на Борисов Радев е " незабележим, преди малко инцидентно набран от Корнелия Нинова авиатор, който " не ми е съперник, аз би трябвало да го удрям три на нула, но не върви ". За Христо Иванов си мисли: " Кой е? Момченце от площада, той ли ще ме бие? " Той не може да повярва в загуба от тях. Не може да си показа и че с това играта ще свърши, включително, че ще отиде, ще стисне ръката на Радев и ще каже вземи властта.

Това е обикновено съмнение за един краен егоцентрик, какъвто е нашият министър председател. Той просто е човек с голямо его и не понася загуби ", подсети Райчев.

" И до момента в който персоналната драма на един човек не е огромен проблем, се не помни - и по тази причина съм засегнат от всички тях взети дружно - сподели Райчев, че в същото време скапват страната. " Примери за това са акцията на прокуратурата в президентството, както и подслушването на министър-председател.

Първото той разказа като  " събитие от вида, че на кардинал Решильо гвардейците влизат в Лувъра, прегазват мускетарите и влизат в спалнята на царя. Ето това не може. Няма да има Франция ", а за второто сподели: " Страна, в която подслушват министър-председателя и пускат подслушването по радиото или малкия екран, е на ръба на рухването. Това не може ".

Държавата ни е застрашена, може да даде фира България, а те - в същото време - се разправят кой ще бъде отпред и кой няма да бъде. " И по тази причина е извънредно време същинската власт да си каже думата. Това е народът ", сподели още веднъж Райчев.

Той е безапелационен, че в страната има нова политическа обстановка, в която има " спад, заплашителен спад и на двете до момента постоянни партии - ГЕРБ и Българска социалистическа партия " и която наподобява на времето, когато на власт пристигна Симеон Сакскобургготски.

 

Дали митингът може да смъкна основния прокурор Иван Гешев? Дайнов бе песимистичен по този въпрос: " Много е мъчно суверенът да откри методите да отстрани Гешев. Нито има избори за основен прокурор, там е по-костелив орех. Не виждам метод, в случай че са скачени съдове с Борисов, тъй че Борисов, падайки, да го повлече. Един от проблемите е, че няма по какъв начин демокрацията, поданството да го махне този човек. Не са измислени такива механизми, там ще бъде сложничко, ми се коства ".

Дори и при рухване на Борисов от власт, има учредения митингите да продължат.

" Струва ми се, че митингите ще продължат, най-малкото тъй като има някаква инерция - уточни Нойзи. - Протестът се концентрира върху личността на премиера, ненапълно върху личността на Гешев, в периферията остават фигури като Доган и Пеевски. Там някъде би трябвало да се търсят корените на модела, на систематичната неточност, за която приказваме. Има съображение този митинг да продължи ". И въпреки всичко съгласно него сега " все едно гледаме мач и сме някъде в 50-ата минута и не можем да кажем какво ще стане до края ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР