Кадър: БТВДоцент Спас Ташев от БАН коментира в ефир отношенията

...
Кадър: БТВДоцент Спас Ташев от БАН коментира в ефир отношенията
Коментари Харесай

Доц. Спас Ташев: България трябва да промени подхода си към Скопие и да води проактивна политика

Кадър: БТВ

Доцент Спас Ташев от Българска академия на науките разяснява в ефир връзките сред България и Северна Македония. 

Историята е единствено част от комплекта проблеми на България със Северна Македония. Напоследък има цялостен застой в връзките сред двете страни, има доста нерешени проблеми, в това число инфраструктурни и медийни. Това сподели в предаването " Лице в лице " по БТВ доцент Спас Ташев от Българската академия на науките.

Само в последните три месеца в западната ни съседка има над 10 000 изявления с антибългарски темперамент. Очевидно има някаква нереалност на Северна Македония върху България и с дейностите си нашата страна се пробва да реши казуса, добави той, написа Novini.bg.

По думите му изказванията за напън върху България от Германия за да промени позицията си за Северна Македония са стартирани от медиите в Скопие.

В последните 30 години България допускаше неточности – променчивост и бездейност. Трябва да променим метода си към Скопие и да водим самодейна политика. Сега е моментът България да стартира работещи хрумвания и да изиска от Европейския съюз да поддържа тези планове, съобщи доцент Ташев.

Съсредоточаването в историята пречи на рационалния метод. Допуснахме неточност, че признахме обща история до 1944 година, защото и по-късно в Социалистическа република Македония в границите на Югославия се водят процеси против хора, за това че са българи. Тези хора са репресирани. Някои от тях към момента са живи и ние би трябвало да им подадем ръка, сподели още доцент Спас Ташев.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР