Кадър: bTVБезплатен университет за учители, химици, математици и физици. Студентите

...
Кадър: bTVБезплатен университет за учители, химици, математици и физици. Студентите
Коментари Харесай

Безплатен университет за химици, математици и физици

Кадър: bTV

Безплатен университет за учители, химици, математици и физици. Студентите да учат гратис, в случай че изберат неатрактивна компетентност, предлага министърът на образованието и науката, а задачата – да се попълни дефицитът на работна ръка, оповестява bTV.

В кои специалности има максимален дефицит на фрагменти?

Началото на образователната година в доста университети стартира с незапълнени места. В Софийския университет да вземем за пример при оповестени близо 5500 места, 760 останаха незаети даже и след трето класиране. Празните места са най-вече в катедрите по естествени науки.

В компетентност " Математика " да вземем за пример са заети сами половината места от оповестените по проект – банкет. По физика празни остават близо 60 места, а по химия към 20.

Ако образованието им стане гратис, студентите ще си икономисват от 200 до 800 лв. годишно от семестриалните такси. Дали това обаче е задоволителна мотивация за тях да изберат неатрактивна компетентност.

Матей е спечелил няколко медала от влиятелни надпревари по математика. Ще продължи да се развива в тази просвета, само че не и в България.

Петър пък е нееднократен медалист по физика. Скоро отпътува за Англия.

Камен е с медали по химия и ще продължи да учи в Оксфорд.

„ Ако следването стане гратис, може да разубеди някои хора, само че мен съответно не ме разубеждава ”, споделя Камен Петров.



Това е пътят на множеството ни гении в естествените науки.

„ Липсата на реализация е това, което ги спъва ”, съобщи учителката Людмила Кирилова.

В математическия и физическия факултет на Алма матер се срещат все по-малко студенти. Стоян е избрал приложна математика. Оптимист е.

„ Един човек, който е приключил математика в този университет след това може да се оправи с доста неща съгласно мен ”, сподели Стоян Апостолов.

 



А управлението на математическия факултет към този момент е взело нещата в свои ръце.

„ Всички, които са признати математика и статистика с оптимален бал, ги освободихме от такса ”, заяви деканът доцент Първан Първанов.

Безплатното образование ще бъде под формата на трета стипендия за студентите от дефицитните специалности.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР