Кадър: БТВБългарските власти не са направили екологичен анализ на териториите,

...
Кадър: БТВБългарските власти не са направили екологичен анализ на териториите,
Коментари Харесай

Експерт: България е в наказателна процедура заради неизпълнен ангажимент в проекта за АМ Струма

Кадър: БТВ

Българските управляващи не са създали екологичен разбор на териториите, намиращи се в Кресненското дефиле, по тази причина и няма по какъв начин да бъде изпълнен плана за Автомагистрала " Струма ", минаваща оттова. Това се показва в отговора на Европейската комисия, сподели в предаването " Лице в лице " по БТВ Даниел Попов от Коалиция " Да спасим Кресненското дефиле ".

Той описа, че от 15 години се занимава с връзката с Европейска комисия и рядко виждал толкоз непоколебим отговор, написа Novini.bg.

Има разказани доста основни нарушавания по Директивата за местообитанията и по Директивата за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), уточни Попов.

Те показват, че и отчетът за екологична оценка, и самата оценка за съгласуемост на предпазена зона не извършват условията на член 6.3 на Директивната за местообитанията. Когато имаме предпазена зона по Натура 2000, ние не можем да имаме утвърден план там, до момента в който управляващите не открият, че няма да има негативно въздействие върху съответната територия. Това значи, че съгласно Европейска комисия нашите управляващи не са открили, че няма да има такова негативно въздействие, все пак са одобрили този план. На първо място, когато ние сме оповестили зоните по " Натура ", по-късно ние е трябвало по закон да определим техни характерни ограничения и цели за запазване на скотски и растителни типове. Крайният период за това беше 2016 година, не е направено до ден сегашен, заради което сега България е в наказателна процедура за несъблюдение на този значителен ангажимент. Оттам Европейска комисия показва: " Защото вие нямате тези ограничения, не знаете какво желаете да опазвате в тези зони, няма по какъв начин да оцените вярно плана по отношение на тези предпазени зони ", поясни той.

По думите му друго изискване да бъде утвърден проектът през Кресненското дефиле е да няма друга опция за трасето, а такива имало две: " Едната е дълъг тунел, заобикалящ цялото дефиле, а другата е за напълно източно трасе – двете платна да се качат горе. Т.е., трафикът да бъде изваден от Кресненско дефиле ".

Попов уточни също, че макар че следващата година е краят на финансовия интервал, до ден сегашен нямало ясна оценка какъв брой ще коства всеки един от разновидностите. Това било посочено и в мненията на Европейската комисия.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР