Кадър: БТВДокладът на Националната служба за сигурност съдържаше факти за

...
Кадър: БТВДокладът на Националната служба за сигурност съдържаше факти за
Коментари Харесай

Ген. Атанасов: Докладът на НСС съдържаше данни за корупционни практики на трима министри

Кадър: БТВ

" Докладът на Националната работа за сигурност съдържаше обстоятелства за корупционни практики на трима министри и двама заместник-министри ",  това съобщи в ефира на bTV ген. Атанас Атанасов, съпредседател на „ Демократична България “ и някогашен шеф на НСС.

„ Не бих могъл да си разреша повече да кажа, мога да кажа, че имаше данни вътре за трима министри и ние не сме събирали съответна информация, а наблюдавайки дейностите на лица от агентурната мрежа на съветските разследващи служби в България, сме открили избрани обстоятелства, свързани с корупционни практики на трима министри и двама заместник-министри, само че не мога да си разреша повече от това.  Тези трима министри, за които имаше данни в нашия отчет, бяха освободени.  Дали това е било съществена причина да бъде взето това кадрово решение, аз не мога да кажа, само че тогава бяха освободени 10 министри “, разяснява той, написа topnovini.bg. 
По една част от тази информация е имало водени производства, добави ген. Атанасов. „ В следствие дали въз основата на това, което съдържаше отчетът или са събирани спомагателни доказателства, това се случи към този момент, когато аз не бях на работа, не мога да разясня “.
Ген. Атанасов изясни, че отчетите са били два, без значение направени един от различен.  „ През септември 99-та година министър-председателя  Иван Костов , в съгласие с президента Петър Стоянов и с ръководителя на Народно събрание Йордан Соколов, разпореди да бъдат направени два отчета. Единият отчет на ръководената от мен работа – НСС, другият отчет – на НСБОП, ръководена тогава от ген. Радев. Докладите бяха направени без значение един от различен от двете служби и вътре в тези отчети имаше друга информация, несъмнено предвид на предмета на активност на двете служби ".

" Напоследък чета за отчет 226, който се приписва на службата за сигурност, в който имало информация за 226 корумпирани лица. Тук има разбъркване. В отчета на НСБОП имаше посочени 226 преписки по разнообразни текстове от Наказателния кодекс, в другия отчет, на другата работа. В нашата работа нямаше такива 226 преписки или 226 лица “.

Ген. Атанасов добави, че не е чел другия отчет, само че е изглеждал като телефонен справочник – 226 преписки посочени вътре.  „ Изготвеният отчет от НСС с оглед предмета на службата касаеше корупционни схеми, посредством които съветските специфични служби се опитваха или проникваха по високите етажи във властта в България, с цел да реализират, с цел да постановат своите ползи. Така, че напълно разнообразни са предметите на активност “.
Докладът с днешна дата не е разкрит , посочи той. „ Той имаше най-високият гриф за сигурност, който е затрупан с 25-годишна секретност по този начин, че не е изминал срокът. Другият отчет би трябвало да е със същия гриф, добави Атанасов.
Той беше безапелационен, че откакто са изготвили отчета,  никой не се е намесвал в работата на службата.  Докладът е бил изпратен, според закона, на президента, премиера и ръководителя на Народно събрание. „ Когато изтекоха елементи от този отчет във в. Дума, назначихме инспекция и тогава установихме, не сме знаели това събитие, че по гледище на тогавашния основен прокурор президентът на Републиката е изпратил копие от отчета на основния прокурор – Филчев, към него миг.  Дали оттова е изминал отчетът, не можахме да установим.  В следствие вместо прокуратурата да стартира някакви дейности, да търси отговорност на избрани длъжностни лица, за които имаше вътре в този отчет информация, за мен не беше изненадващо, след няколко години прокуратурата образува наказателно произвеждане против мен за това, че съм злоупотребил със службата си, като съм разпоредил да се изготви този отчет и съм го подписал, защото в него отразените условия не отговаряли на истината ".

" След няколко години следствия, задържаха ме тогава под стража по това дело, и откакто беше импортиран обвинителен акт в съда,  аз бях оневинен на три инстанции  – от военния съд, от втората инстанция и от Върховен касационен съд, което в резюме казано значи, че с присъдата си съдът потвърди, че отразените обстоятелства в този отчет дават отговор на истината. В оня интервал от време имаше близо 400 – 500 каузи, които бяха формирани от прокуратурата за разнообразни случаи от хода на приватизацията, бяха внасяни обвинителни актове, припомням си, че беше обвиняем тогавашния началник на организацията за приватизация Захари Желязков, който също беше оневинен на всички инстанции ", добави ген. Атанасов.

По думите на Атанас Атанасов,  добре е Иван Гешев да вземе да ревизира някои от дейностите на предшествениците си , тъй като има забавни неща, които би следвало да бъдат разследвани: " Например имаше едно самоубийство в основната прокуратура на прокурора Джамбов, една прокурорка беше убита, в случай че си спомняте, и имаше тежки подозрения, че тогавашния основен прокурор Филчев има отношение към това ликвидиране, тъй че прекалено много неща би могло да бъдат тествани с изключение на приватизацията “, сподели той.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР