Кадър: БНТЗдравният министър Костадин Ангелов обяви на брифинг приетия национален

...
Кадър: БНТЗдравният министър Костадин Ангелов обяви на брифинг приетия национален
Коментари Харесай

Представиха националния план за ваксинация. България е разделена на 6 части

Кадър: Българска национална телевизия

Здравният министър Костадин Ангелов разгласи на брифинг признатия народен проект за имунизация срещу Ковид-19. Днес той е бил одобрен на съвещание на Министерския съвет.

Планът е създаден от работна група с присъединяване на експерти от Министерството на здравеопазването и районните здравни инспекции, Изпълнителна организация по медикаментите, водещи медицински експерти, БЛС, БЗС и Български фармацевтичен съюз “, разясни министърът, представен от Българска национална телевизия.

" Използвани са напътствията на Световната здравна организация, проектите на страни членки на Европейски Съюз – Германия, Франция, Италия, Англия и някои щати от Съединени американски щати. Той е съгласуван с особеностите на българското опазване на здравето, територия и инфраструктура ", добави Ангелов. Той добави, че проектът е динамичен и е квалифициран за съответна смяна според от ситуацията.

Първо ще бъдат сложени ваксини на лекарите, сестрите, санитарите и чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Очакваният брой в тази категория са към 243 600 лица. Сред тях попадат 30 000 лекари, 10 000 дентални лекари, 46 000 експерти по здравни грижи, 6600 магистър фармацевти, 2000 асистент фармацевти, 150 000 спомагателен личен състав.

Ваксинирането ще бъде непринудено, подсети още веднъж министърът.

Във фаза 2 попадат консуматори и личен състав на обществени институции, педагогичен експерти и личен състав на ферми за развъждане на норки.

Страната ще бъде разграничена на 6 района. Всеки един от тях има съответния отговорник като РЗИ, което ще прави централната логистика.

Район 1 включва области Видин, Монтана и Враца;

Район 2 - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе;

Района 3 - Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Силистра;

Район 4 - София-град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград;

Район 5 включва Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали;

Район 6 - Сливен, Ямбол и Бургас.

Област Кърджали е първата, която излиза от алената зона, заяви доцент Ангел Кунчев. Той призна, че се вижда усъвършенстване на данните след въвеждане на новите ограничения, само че още е рано да се зарадваме. Все отново той изрази вяра, че скоро ще има позитивни вести.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР