кадър: БНТВсе по-гъвкави трябва да са фирмите в кризата с

...
кадър: БНТВсе по-гъвкави трябва да са фирмите в кризата с
Коментари Харесай

Все повече фирми наемат роботи и са много доволни

кадър: Българска национална телевизия

Все по-гъвкави би трябвало да са компаниите в рецесията с ковид. Епидемичните ограничения карат мнозина да редуцират личен състав, само че други намират нови решения.

Данните демонстрират, че поради липса на работна ръка компании насочат взор в бъдещето, с цел да търсят помощта на роботи, предава Българска национална телевизия.

В столичен хотел за обслужването по стаите личният състав разчита на робота Руми.

" Рецепционистът вкарва в робота продукта, набира номера на стаята. От там нататък роботът автоматизирано потегля, самичък си вика асансьора отива пред стаята, когато е пред стаята телефонът звъни, с цел да осведоми гостите, че е на открито. Гостът би трябвало да натисне единствено едно копче, с цел да вземе продукта ", описа Светослав Панев, общоприет управител на хотел.

Роботът няма почивен ден. От хотела са пресметнали, че икономисва по 8 часа на личния състав, което дава опция времето да се употребява за други задания.

" Успяхме да повишим с 50% приходите от румсървис с помощта на робота посредством по-ниски цени за румсървиз надлежно гостите поръчват повече ", похвали се Светослав Панев.

Настройките на робота лишават два дни. Заснема се целия хотел и се прави виртуална карта на стаите. За една година роботът е навъртяла почти 620 километра. Недостатъци обаче имат даже и машините.

" И роботът може да се оплаква, тъй като има функционалност, когато нещо стане и не знае къде се намира на 10-ата минути звъни на рецепцията и се оплаква, че има някакъв проблем ", сподели Светослав Панев.

У нас приложението на сходни разработки обаче към момента остават изключение за сметка на индустриалните роботи. В четири заводи за автомобилни съставни елементи, да вземем за пример, работят 92 работа. Проучване на асоциацията по роботика демонстрира, че се усилва броя на фирмите, които имат потребност от автоматизация поради дефицит на работна ръка.

" Българската промишленост е роботизирана на равнища от към 20%. В България има над 40 компании, които се занимават с изкуствен интелект ", сподели Кристиян Михайлов, Професионална асоциация по роботика и автоматизация.

" Технологиите вършат повече работни места, в сравнение с лишават. Примерът е с колите и каруците, образецът е и с парния мотор ", сподели Йонко Чуклев, финансов анализатор и заместник-председател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация.

В момента най-търсените роботи са логистичните и тези за доставка. Търсене има и за помощници в региона на дезинфекцията и почистването. В Европа Германия е водач по внедряване на роботи в производството.

" Има съоръжения на роботи на стойност над 13 милиарда $ на международно равнище за последната година ", сподели Кристиян Михайлов, Професионална асоциация по роботика и автоматизация.

В Азия най-популярни са хуманоидните роботи. За всеобщо нахлуване обаче към момента е прекомерно рано да се приказва.

" Прогнози има доста. Най-ранните са към 2040 година - 2050 година, само че истината съгласно мен е, че сме доста, доста надалеч от този миг. Все отново изкуственият разсъдък би трябвало да напредне доста. В момента казано просто, изкуственият разсъдък е един код от единици и нули, който просто може да счита по-бързо ", съобщи Йонко Чуклев, финансов анализатор и заместник-председател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация.

У нас най-желаната активност за автоматизация е обвързвана с контрола на качеството и административните действия като събиране и култивиране на данни.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР