Кадър БНТУбеден съм, че ще има последствия след церемонията по

...
Кадър БНТУбеден съм, че ще има последствия след церемонията по
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Откриването на Турски поток ще има последствия за България в ЕС

Кадър Българска национална телевизия

Убеден съм, че ще има последици след церемонията по откриването на Турски поток. Няма по какъв начин България единствена от целия Европейски Съюз да участва на тази гала и това да не е знак. Президентът Ердоган засегна тематики, които са несъвместими с тематиката на церемонията. Това сподели енергийният специалист Васко Начев впредаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия, съобщи novini.bg.

По думите му теоретично всичко наподобява превъзходно, само че на процедура нещата са много по-различни. Експертът е безапелационен, че няма от кое място да чакаме естественият да бъде по-евтин за българската територия.

„ Ние не транзитираме просто съветска газ, а даваме опция на всеки, който желае да прави доставки през страната ни. Даваме поръчка, че няма да се месим с световните спорове, само че и ще сме самостоятелни откъм газовите доставки. След нас би трябвало да минават потоци, с цел да напълним газовия хъб, другояче сме нищо “. Това съобщи енергийният специалист проф. Атанас Тасев.

Според съперника му, действителността е друга. „ Ние нямаме право да употребяваме остарелия газопровод без разрешението на „ Газпром “. По-важното е дали ние ще получаваме неустойките по този контракт, който е в действие до 2029 година “, разяснява Начев.

Проф. Тасев разясни, че с Европа няма да имаме проблем. Имаме съглашение с Русия, кимаме контракт за пренос. Затова Русия няма да има искания към нас “.

„ Празната тръба от Турция ни разрешава да насочим пренос към Украйна. Ние можем да получим към 10 млн. кубични метра газ “, разясни проф. Атанас Тасев.

„ След май месец няма да има никаква опция за превръщане на потоците към Украйна. Ще имаме затворен поток. Ние нищо няма да можем да създадем. Дори газа, който внасяме няма да бъде полутечен “, репликира Васко Начев.

„ Ние не получаваме физически размери, а купуваме за клиенти “, отвърна проф. Тасев.

„ Премиерът Борисов беше явен и безапелационен, че ще дадем опция на всеки който желае, да транзитира газ през страната ни. Това е действителна диверсификация “, съобщи проф. Тасев.

Тук Начев се съгласи: „ Това е добра вест “.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР