Кадър БНТТуркменистан е 4-та в света по запас от природен

...
Кадър БНТТуркменистан е 4-та в света по запас от природен
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: На 19 август ще станат ясни желаещите за реализирането на АЕЦ Белене

Кадър Българска национална телевизия

Туркменистан е 4-та в света по ресурс от природен газ. Енергетиката бе съществена тематика при визитата на премиера Борисов. Повече от 20 години се водят диспути за статута на Каспийско море, само че за наслада предходната година той бе организиран. Подписано е съглашение сред България и Туркменистан за даване на размери на природен газ. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на Българска национална телевизия, представена от вести.бг.

" Обсъдихме благоприятни условия за суапови покупко-продажби по инфраструктурата сред Туркменистан и Русия и доставки на газ по Транкаспийски газопровод. Първо, може би е значимо да кажем това, че в границите на визитата на премиера Борисов и водената от него делегация, успяхме да изпълним две благоприятни условия за разискване на взаимоотношенията с Туркменистан. От една страна беше извършено съвещание на междуправителствената комисия, въпреки това, министър председателят и водената от него делегация имаше покана и взе присъединяване в Първия стопански каспийски конгрес. Така че в границите на тези две събития тематиката енергетика беше една от най-обсъжданите. Това е Каспийският район, на който ние извънредно доста разчитаме, с цел да осъществяваме своите цели за диверсификация “, сподели министър Петкова. Тя уточни, че енергетиката е била главно водеща тематика. „ В диалога с президента на Туркменистан и с премиера Борисов беше разискван този въпрос. Беше подложен въпроса обвързван с опцията за реализиране на суапови покупко-продажби по инфраструктурата сред Туркменистан и Русия. Беше разисквана опцията за доставки на природен газ от Туркменистан по инфраструктура, която следва да бъде построена, по този начин нареченият Транкаспийски газопровод, който ще даде опция за доставка на туркменски природен газ към пазарите на Европа през Южния газов кулоар “, изясни още министърът на енергетиката.

На въпрос дали може да чакаме реакция от страна на Европейска комисия, в случай че " Росатом " завоюва този план, Петкова отговори: " Не, не считам, че ще има сходна реакция. Както знаете, че процедурата, която ние разработихме е обществена, транспарантна. Съдържа съответните критерии, условия за безспорен еднакъв достъп на всички искащи да вземат участие в този вид процедура. Отделно от това самата процедура беше оповестена в формален вестник на Европейски Съюз. Спазени са безусловно всички условия на европейското законодателство в региона на атомната сила ", сподели Петкова. Тя уточни, че страната ни е подготвена да даде на Европейска комисия всяка информация, която тя изиска. Тя уточни, че на 19 завършва първият стадий от процедурата. „ На 19 август ние чакаме да получим заявките на всички компании, които биха желали да се включат в реализацията на плана АЕЦ " Белене ", добави министърът на енергетиката. Тя уточни, че по-късно ще се изготви къса листа на всички искащи и страната ни ще реши с кои компании да води договаряния.

Тя съобщи, че процедурата би трябвало да завърши в период от 12 месеца и не трябва да се бърза.

На въпрос кой е най-лошият сюжет, Петкова съобщи, че е значимо да се осъществя концепцията за плана АЕЦ " Белене ". Това ще помогне за диверсификацията на пазара у нас, акцентира Петкова.

Виртуалната газова борса ще продава природен газ от Русия, от Съединени американски щати, от гръцката компания ДЕПА.

Що се отнася до отговорностите на " Топлофикация-София " към " Булгаргаз " Петкова съобщи, че би трябвало да се търси път за решение на въпроса отвън правосъдната зала. " В непрекъснат контакт сме с кмета Йорданка Фандъкова. Няма да допуснем да има проблеми в идния отоплителен сезон ", сподели още тя.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР