кадър: БНТОт ЦИК заявиха, че няма да коментират решенията на

...
кадър: БНТОт ЦИК заявиха, че няма да коментират решенията на
Коментари Харесай

Разрешиха заснемането при броенето на бюлетините и при въвеждане на резултатите в протоколите след края на изборния ден

кадър: Българска национална телевизия

От ЦИК обявиха, че няма да разясняват решенията на съда.

Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване пред Върховния административен съд в период от 14 дни.

Софийският административен съд позволи снимането при броенето на бюлетините и при въвеждане на резултатите в протоколите след края на изборния ден. Решението не е дефинитивно, тъй като може да отиде на по-горна правосъдна инстанция. От Централната изборна комисия оповестиха, че към момента не са получили решението на съда. Едва откакто се срещнат с него ще бъде взето решение дали да го апелират пред Върховния административен съд.

С решението си магистратите анулираха напътствията на ЦИК и на Комисията за отбрана на персоналните данни, съгласно които снимането нарушава отбраната на персоналните данни, предава Българска национална телевизия.

В претекстовете се показва, че изборното помещение е публично място и всеки, който взе участие в процеса, може да снима след края на изборния ден. Според съда това е в сходство на закона и на самите инструкции на ЦИК - гарантиране на бистрота, обективност и правомерност на изборния развой. Съдът не споделя визията, че участниците в изборния развой отвън медиите не могат да го снимат.

Председателят на Обществения съвет към ЦИК разяснява решението на съда в утринния блок на Българска национална телевизия.

" Забраната да бъде заснемано в изборното помещение поради отбрана на персоналните данни на членовете на СИК е анулирана от съда. Така че чакаме решението на ЦИК ", съобщи Росица Матева - ръководител на Обществения съвет към ЦИК.

Според Росица Матева видеонаблюдението в допълнение ще изсветли изборния развой.

" Общественият съвет към ЦИК от началото на годината приказва за това, че е добре да има някакво видеонаблюдение по време на броене на резултатите, освен поради прозрачността на изборния развой, която е една от главните функционалности на Обществения съвет да обезпечава такава бистрота, а и поради пандемията, в която ще се проведат изборите тази година, и с цел да могат да бъдат обезпечени правата на всички категории и лица, които имат право да участват в изборното помещение ", съобщи Росица Матева.

Тя изясни, че при броене на резултатите и определяне дали всяка бюлетина носи автентичен или нереален глас, всеки един от имащите право да участват би трябвало да имат право на директна видимост, което може да стане и посредством видеонаблюдение.

" Кодексът има поради, че всяка бюлетина би трябвало да може да се вижда какъв е знакът, който е маркиран от всеки от тези представители, които участват. При видеонаблюдение и видеоизлъчване това може да се случва от тези лица отвън изборното помещение ", сподели Росица Матева.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР