кадър БНТНа база статистически процедури купеният вот на изборите варира

...
кадър БНТНа база статистически процедури купеният вот на изборите варира
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Купеният вот до 20%

кадър Българска национална телевизия

На база статистически процедури купеният избор на изборите варира от 5-6 до 18-19%. Toва съобщи Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията в утринния блок на Българска национална телевизия след края на вчерашния парламентарен избор.

Той дефинира изборите като обичайни, само че безредни поради разбъркване на машинното с обичайното гласоподаване и пандемията. Безлов посочи, че отново има сигнали и мнения за платен и управляват избор. И въпреки и да не загатна Вътрешна македонска революционна организация, Безлов посочи, че " една партия, която е на ръба, не е съумяла да провежда задоволителен платен избор ", съобщи " Стандарт ".

Нищо друго няма от предходните избори, разяснява Тихомир Безлов. Според Безлов от дълго време към този момент няма една секция, в която гласовете да се продават единствено на една партия, а те се разделят на три-четири партии, сподели още той.

В студиото на Българска национална телевизия Калин Славов от асоциация " Прозрачност без граници " съобщи, че въвеждането на машините не било неприятна концепция, само че по никакъв метод не се е случила по най-хубавия метод. В асоциацията имат много сигнали, че СИК се опитвали да откажат гласоподавателите да гласоподават с машини по разнообразни предлози, в това число и аргументация, че това ще спести работа в процеса по сформиране на протоколите в изборния ден. Според него би могло да се премине напълно към машинно гласоподаване с по-добра организация.

По думите му има един основен проблем - методът, по който ЦИК се отнася към специалистите. Част от казуса е, че отговорността не е ясно разпределена, уточни Славов и добави, че казусът във Велико Търново, където изцяло бе спряно машинното гласоподаване, би трябвало да бъде издирван от метода, по който е била вкарана бюлетината в машината.

Купуването на гласове съгласно Славов не е единствено български феномен, само че няма задоволителен възторг за следствието на такива сигнали. За това нещо би трябвало да се намерения за идващите избори, настоя Калин Славов.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР