кадър БНТКраят на здравната криза може би ще дойде на

...
кадър БНТКраят на здравната криза може би ще дойде на
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Краят на кризата може би ще дойде на ранна пролет

кадър Българска национална телевизия

Краят на здравната рецесия може би ще пристигна на пролет, ранна пролет. Това разяснява в ефира на Нова тв проф. Николай Витанов. 

Броят на излекуваните скоро ще надмине този на новозаразените. Възможно е това да стане до десетина дни. 

За огромния брой оздравели с Коронавирус през последните 2 дни има пояснение, безапелационен е математикът на Щаба.

„ Рекордът се дължи на огромния брой болни преди 20 дни. Сега огромна част от тези хора се излекуват. Тенденцията е такава, че броят ще продължи да се усилва. И в случай че продължи по този начин, до 10-тина дни ще надмине и броя на новите случаи ”, счита проф. Витанов.

За да се случи това би трябвало да оказват помощ и новото отчасти затваряне, което влиза в действие от на следващия ден вечерта. Но за отшумяване още е рано.

„ Отшумяване на пандемията скоро няма да има. По време на коледните празници и Нова година се чака случаите да се поувеличат и по Ивановден отново ще се тръгне нагоре. След януари, февруари, към този момент през март полекичка ще тръгнем още веднъж надолу, към този момент ще има и ваксина. През април-май месец вървим към отшумяването ”, съобщи проф. Витанов.  

Междувременно натискът върху здравната система леко е измършавял. Но цената на рецесията остава извънредно висока. За по-малко от два месеца у нас са умряли 28 медицински лица с Коронавирус. Това прави нов смъртен случай през ден. Страхът към този момент обхвана и ДКЦ-тата. В 11-то да вземем за пример от месец насам имат 2-ма лекари, излезли по лично предпочитание в неплатен отпуск. А екипите от COVID-кабинетите признаха, че са преуморени.

„ Само за 2 седмици през нас са минали над 500 души за тест, над 200 рентгенографии. Като имаме и немалка част платени пациенти ”, изясни доктор Васил Василев, шеф на 12-то ДКЦ, София.

Не дребен % от посетителите в COVID-зоната идват даже без признаци на болестта. Идвали от боязън.

. За да избегнат опашките, от ДКЦ-тата вкараха опцията за опазване на час.

„ През онлайн платформата myhealth. Тези, които нямат опция и достъп, могат да се обаждат на телефоните на регистратурата на ДКЦ-то ”, изясни Таня Евтимова, шеф на 11-то ДКЦ в София.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР