Кадър: БНТКогато държавните системи се сриват, ние не знаем дали

...
Кадър: БНТКогато държавните системи се сриват, ние не знаем дали
Коментари Харесай

Проф. Радулов за хакерската атака: Има опасност за националната сигурност

Кадър: Българска национална телевизия

Когато държавните системи се срутват, ние не знаем дали отново не са хакнати. В настоящия случай даже не знаем по кое време е хакната системата на Национална агенция за приходите. Това може да се е случило още при нейното стартиране в деяние.

Това сподели в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи проф. Николай Радулов по повод хакерската офанзива, посредством която бяха източени персонални данни на български жители. 

" Разбира се, че има опасност за националната сигусрност. Въпросът е дали ние имаме сили да се оправим с тези хаквания. В България се тестват системите, само че не се подлагат на външна инспекция от някой, който работи като хакер. В държавната администрация работят ниско квалифицирани айти експерти. Те гледат през пръсти, само че не би трябвало да упрекваме единствено тях. За мен всички органи, които се борят с киберпрестъпността, би трябвало да се обединят в една организация. Да се извадят всички експерти от ГДБОП и ДАНС, да се обединят, да им се дадат средства и нови компютри. В случая приказваме за едно безгрижие. Трябва да се сътвори една гъвкава конструкция, която ще може да тества държавните системи като същински хакер. Не мога да кажа дали при офанзивата е имало вътрешна помощ. Информацията, която е налична към този миг за офанзивата, е доста дребна, само че не бих се отказал от концепцията да ревизира чиновниците в Национална агенция за приходите. Според мен няма да разберем кой тъкмо стои зад офанзивата, в случай че той самичък не излезе и не се разгласи ", добави проф. Радулов.

Заедно с него посетител по тематиката беше и специалистът по киберсигурност Борис Гончаров. " Когато изтичат персонални данни от сходен вид, това ще касае потребителите с години, тъй като тези данни не се трансформират всеки ден. Проблемът е сериозен и не би трябвало да спекулираме. Тепърва ще разбираме детайлности. Тези данни могат да се употребяват и за изнудване. В България системите не са предпазени добре. Това се дължи на доста обстоятелства - липса на пари и средства, липса на личен състав, липса на качествени айти експерти. Няма по какъв начин да накараш някой млад експерт да работи в държавната администрация при тези условия. Тези проблеми не важат единствено за България. Това е международен проблем и той е доста сложен. В никакъв случай не би трябвало да се упрекват единствено работещите там. Говорим за един голям набор от фактори, които спомагат за работата на осведомителната сигурност. Идеята, че изцяло може да се прекратят тези хакерски офанзиви е утопична. Това няма по какъв начин да се случи, само че при сходни случаи би трябвало да се търси метод за попречване на тези офанзиви. За мен изрично тази офанзива е външна ", разгласи Гончаров.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР