Кадър БНТДнес започва процесът по импийчмънт срещу вече бившия американски

...
Кадър БНТДнес започва процесът по импийчмънт срещу вече бившия американски
Коментари Харесай

Започва процесът срещу Тръмп в Сената

Кадър Българска национална телевизия

Днес стартира процесът по импийчмънт против към този момент някогашния американски президент Доналд Тръмп в Сената (горната камара на американския конгрес). Въпреки че възможностите за обвиняване в края на процедурата са дребни, Демократическата партия по-вероятно ще преследва задачата да направи допустимо най-трудно присъединяване на Тръмп в идната конкуренция за Белия дом, както заемането на държавен пост от него, написа.

По време на съвещанията членовете на Камарата на представителите ще работят като прокурори, а сенаторите като правосъдни заседатели. Сенаторът демократ от Върмонт Патрик Лий ще управлява процеса. Ако ставаше дума за импийчмънт на сегашен президент, тогава ръководител щеше да бъде шефът на Върховния съд на Съединени американски щати Джон Робъртс. Именно той беше ръководител на процеса в границите на първия импийчмънт на Тръмп, вследствие на който някогашният президент беше оневинен.

Лидерът на болшинството в горната камара Чък Шумър е уверен, че процесът ще бъде релативно бърз заради неналичието на нужда от привличане на огромен брой очевидци. Според The Hill демократите не виждат смисъл в това, защото събитията, провокирали новия импийчмънт, " са се случили пред очите на всички ". Последният път основателите желаеха показанията на спомагателни очевидци и прибавянето на материали по делото, само че републиканците, които направляваха Сената по това време, блокираха тези претенции. Двете страни са решени да завършат процеса в границите на една седмица. Без свидетелските показания срещите могат да бъдат лимитирани до показване на позиции, разискване на повдигнатите обвинявания против Тръмп, заключителни изказвания на партиите и по-късно уверено гласоподаване.

Самият развой е невиждан, защото Тръмп към този момент не е настоящ президент. За първи път в историята на страната Тръмп и е президентът, който на два пъти е бил подложен на процедурата за премахване от власт. Експертите считат, че провалянето на изборите, както и загубата на болшинство в Сената, може да докара до разединение в Републиканската партия.

Настоящият президент Джо Байдън се въздържа от обществена оценка за виновността на Тръмп, като остави на Сената да се произнесе. Според представител на Белия дом, президентът няма да гледа съвещанията поради огромна си претовареност.

Припомняме, че предходната седмица юристът на Тръмп Дейвид Шоен изиска от Сената да отсрочи чуването по импийчмънта до неделя заради шабат. Това разкрива в. " Ню Йорк таймс ". Като православен евреин, Шоен не може да взе участие в процеса на Шабат. " Извинявам се за неудобството, молбата ми да не се организират чувания в събота за други участници в процеса. Практиките и възбраните обаче са наложителни за мен, тъй че нямам различен избор, с изключение на да насочва това искане ", се споделяше в настояването на юриста.

Преди това беше обявено, че демократите в Камарата на представителите на Съединени американски щати упорстват Тръмп да даде показания под клетва по делото за импийчмънт.

Повечето американци считат, че някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп носи някаква виновност за щурма на Капитолия на 6 януари. Половината са на мнение, че Сенатът би трябвало да гласоподава за осъждането му в края на импийчмънт процеса. Това сподели социологическо изследване на Associated Press-NORC, оповестено на 5 февруари. Анкетата е открила още, че доста републиканци не престават да имат вяра, което е в прорез с доказателствата, че президентът Джо Байдън е определен нелегитимно.

Близо 2/3 от американците имат вяра, че Тръмп носи някаква отговорност за щурма, в това число половината са на мнение, че има огромна виновност. Малко над 1/3 са на мнение, че има дребна или не носи никаква отговорност. Повечето републиканци оправдават Тръмп, само че 30% имат вяра, че има някаква виновност за събитията в Капитолия.

47 на 100 имат вяра, че Сенатът би трябвало да гласоподава за наказание на Тръмп след процеса, който ще стартира идната седмица. Други 10% са на мнение, че не би трябвало да бъде осъждан, а 12 на 100 не са сигурни. 80% от демократите считат, че Сенатът би трябвало да осъди Тръмп, а едвам 10% от републиканците мислят това.

На 3 ноември в Съединени американски щати се организираха президентски избори, които бяха извоювани от демократа Джо Байдън, само че неговият предходник, републиканецът Доналд Тръмп, не призна резултатите от изборите и ги оспори в съда.

На 6 януари поддръжници на някогашния президент на Съединени американски щати нахлуха в постройката на конгреса, прекъсвайки съвещание, на което Народното събрание трябваше да утвърди резултатите от последните избори.

На 13 януари Камарата на представителите на Съединени американски щати гласоподава резолюция за импийчмънт на Тръмп, която ще бъде прегледана от Сената.

На 26 януари, представители на долната камара на Конгреса на Съединени американски щати внесоха в Сената резолюцията за импийчмънт.

Процесът ще стартира от 13 часа през днешния ден.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР