Кадър БНТАмериканският президент отбеляза необходимостта от сътрудничество между САЩ и

...
Кадър БНТАмериканският президент отбеляза необходимостта от сътрудничество между САЩ и
Коментари Харесай

Джо Байдън: САЩ и Ирак трябва да си сътрудничат срещу тероризма

Кадър Българска национална телевизия

Американският президент означи нуждата от съдействие сред Съединени американски щати и Ирак. Американската военна задача в Ирак ще бъде приключена до края на годината, само че съдействието сред двете страни в битката против тероризма ще продължи. Това съобщи президентът Джо Байдън на срещата с иракския министър председател Мустафа ал Казими, оповестява Агенция ТАСС, представена от БГНЕС. 

" Ние сме ангажирани с нашето съдействие в региона на сигурността, нашата обща битка против Ислямска Държава /ИД/ е жизненоважна за районната непоклатимост. Нашата ангажираност в битката с тероризма ще продължи, когато преминем към тази нова фаза, за която ще приказваме ", сподели той. 

Американският президент изясни, че страната му ще се концентрира върху консултирането и образованието на локалните сили за сигурност. " Струва ми се, че всичко върви добре. Ролята ни в Ирак ще се сведе до да бъдем разполагаем, да продължим да образоваме, оказваме помощ и се борим с ИС, само че до края на годината бойни задания няма да има ", добави той. 

Байдън сподели още, че Съединени американски щати ще изпратят 500 000 дози ваксина в Арабската република Информацията за желанието на Вашингтон да извърши бойната задача в Ирак беше доказана по-рано на брифинг от прессекретаря на Белия дом Джен Псаки. " В ранните стадии на двустранния стратегически разговор в страната от Близкия изток имаше към 9 000 американски военнослужещи. 

В момента има към 2500 ", сподели тя. На 5 януари 2020 година иракският парламент одобри резолюция, изискваща цялостното евакуиране на всички непознати сили от територията на страната. През март тази година президентът на Ирак Бархам Салех разгласи, че броят на американските войски там не надвишава 2500 души. 

През април ал-Казими съобщи, че повишението на равнището на бойна подготвеност на националната войска и силите за сигурност, както и триумфите в битката против терористите, ще дадат опция за евакуиране на до 60% от задграничния боен контингент.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР