Кадър БНТ Вицепремиерът Томислав Дончев коментира мерките за съкращаване на

...
Кадър БНТ Вицепремиерът Томислав Дончев коментира мерките за съкращаване на
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Интелигентен подход към съкращаването на администрацията


Кадър Българска национална телевизия

Вицепремиерът Томислав Дончев разяснява ограниченията за редуциране на администрацията и административната тежест върху жителите в студиото на „ Още от деня “ по Българска национална телевизия, като назова методът за концентрация на услугите „ образован “ в съпоставяне със съкращаването на чиновници с плоска ставка.

Той позволи, че в резултат на промяната, която би трябвало да е подготвена към 2020 година, е допустимо да има съкращения на чиновници, само че изяви убеденост, че пазарът на труда е задоволително конкурентен да се възползва от освободените експерти.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че промяната в администрацията включва електоринизация на регистрите и възстановяване на връзката сред обособените ведомства, с цел да не се постанова жителите да вървят от едно гише в друго.

„ Полагаме старания да се усъвършенства администрацията посредством споделени услуги. В съвсем всяко ведомство има адвокати и ИТ експерти, само че не във всяко има потребност от звено с специалисти. Добрата западна процедура е да се оформят централни звена, които да обезпечават счетоводни, юридически и ИТ услуги. Това ще докара до редуциране на счетоводители, само че това е образован метод към съкращаване на администрацията. Услугите ще следват едни и същи стандарти и ще са по-евтини “, сподели Дончев.

Той добави, че пилотният план ще започва през 2018 година, а промяната би трябвало да е подготвена към 2020 година, като изяви убеденост, че времето за жителите, прекарано по другите институции, ще се понижи доста.

„ Трудно е да разясня финансовите измерения на тези ограничения, само че при всички случаи държавните разноски ще са по-малко, само че времето за жителите ще е по-малко сигурно “, сподели още Томислав Дончев.

По въпроса с концепцията за законодателство, което лимитира опцията да се вършат обжалвания на публични поръчки, Томислав Дончев разяснява, че същината е не да се ограничи правото на компании или лица да апелират, а де се лимитират порочните практики в резултат на обжалванията.

„ Първо ще се уточни кръгът лица, които могат да апелират. Така единствено заинтригувани от поръчката ще могат да апелират. Казусът с въвеждането на ТОЛ системата е индикативен. Второто предложение е възложителят да направи противоположен иск за непозволено обжалване след цялата процедура по обжалване. Има такава опция и сега, само че задачата ни е да създадем процедурата по-интиутивна “, посочи Томислав Дончев.

Вицепремиерът призна, че салдото сред това да не се нарушават правата на правомерните обжалващи и да се лимитират порочните практики, е относително тъничък.

По проблема към „ Емко “, вицепремиерът съобщи, че е в полза на работещите и притежателите предприятието да проработи, само че акцентира, че сигурността на работата би трябвало да е преди всичко.

„ Нямаме интерес да скапваме работата на работещо дружество, само че няма да допуснем компромис с сигурността “, разяснява вицепремиерът.

Около проблема с „ Дунарит “ Томислав Дончев акцентира, че не става дума за национализация, която е плашеща за вложителите процедура.

Вицепремиерът призна, че корупцията е мъчно изкоренимо зло, което участва във всяка европейска страна. Той съобщи, че антикорупционното законодателство ще засегне главно корупционните практики по „ високите етажи “, което няма да реши казуса генерално, само че ще усили възприятието за правдивост у жителите.

„ Няма европейска страна без корупция, само че въпросът е по какъв начин да се борим с нея, не дали съществува “, сподели Томислав Дончев.

Томислав Дончев акцентира, че е значимо изборът за нов военен изтребител да е както политически подбуден, по този начин и експертно. Той отхвърли да се води война сред институциите, само че изрази безпокойствие от това, че наподобява една група политици да поддържат избора на един съответен изтребител, а друга - на различен, което основава усещане за лобизъм.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР