Кадър БНТ, архивВирусолог изнесе актуални данни за една от най-коварните

...
Кадър БНТ, архивВирусолог изнесе актуални данни за една от най-коварните
Коментари Харесай

Проф. Радостина Александрова: Борим се с вирус, но старите болести не са си отишли

Кадър Българска национална телевизия, списък

Вирусолог изнесе настоящи данни за една от най-коварните заболявания. През 2020 година броят на новодиагностицираните случаи на рак на гърдата у нас е намалял с една трета. Най-вероятната причина за това е непотърсената здравна помощ. Това изяснява пред " Монитор “ вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова. Тревогата е изразена от лекари онколози у нас по време на завършила неотдавна конференция.

" Знаете, че тук всяко закъснение може да е съдбовно. Кризата към COVID-19 има доста лица и ни визира по разнообразни способи. Вече година и половина вниманието на целия свят е приковано в SARS-CoV-2 – и няма по какъв начин да не е по този начин. Но ударите, които пандемията нанася върху здравето ни, са повече от един. Напълно допустимо е сходно извънредно стесняване да се следи и при други ракови и неракови болести. А това крие съществени опасности и последици “, изясни проф. Александрова.

Тя добави, че преди пандемията ХИВ/СПИН, туберкулоза и малария са били измежду водещите медицински и публични провокации. Това продължава да е по този начин и в този момент, не трябва да позволяваме тези болести да излязат отвън фокуса на вниманието ни ", безапелационен е експертът. 

" В момента се борим с рецесия, породена от нов за нас вирус. Но " старите “ заболявания не са си отишли. Дори тези от тях, които от дълги години не са напомняли за себе си. И, да, те биха могли да се върнат. По разнообразни аргументи. Устойчивостта към антибиотиците може да ни направи уязвими към напълно безобидни и банални инфекции, да ни върне епохи обратно. Всеки пробив във имунизационната стратегия може да ни хвърли в кошмара на заболявания, които генерации лекари са срещали главно в учебниците, само че не и в действителния живот ", безапелационна е проф. Александрова, пише .

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР