Кадър БНТ, архивВдовицата на загиналия пилот майор Валентин Терзиев направи

...
Кадър БНТ, архивВдовицата на загиналия пилот майор Валентин Терзиев направи
Коментари Харесай

Румен Радев само веднъж звънял на вдовицата на майор Терзиев

Кадър Българска национална телевизия, списък

Вдовицата на починалия водач майор Валентин Терзиев направи нови разкрития.

Ген. Петров ми се обади два пъти да ми предложи детето ми да отиде на лагер и аз да взема карта за отмора. И едно запитване от Радев " по какъв начин съм ", съобщи на конференция дамата на починалия майор Валентин Терзиев - Димитрина Попова.

На въпрос за какво военният министър чак в този момент се среща с дамата на починалия водач, той изясни, че се е видял със фамилията му, само че вдовицата Попова била на работа.

Имаше едни изказвания, които не е трябвало да ги прави госпожа Попова. Контакти са търсени от наша страна, изясни Панайотов, запитан дали са търсили дамата на Терзиев.

На въпрос дали е изпълнен задължението за погашение на обезщетение за гибелта на майор Терзиев, Панайотов съобщи, че то е изплатено съгласно закона.

Имаме потвърдително писмо, само че не съм проверила сметката, разгласи брачната половинка.

Запитан дали е имало отвод от осъществяване на задания от страна на военните, министърът изясни, че е имало такива случаи и не се постановат санкции, в случай че военният се обоснове и стимулира. Дори през вчерашния ден имало сходен случай на авиобаза Граф Игнатиево.

Попова настоя за отговор по кое време е осъществявана сходна пукотевица с МиГ-29 по падаща цел, нощно време, само че не получи съответен отговор.

От МО обясниха обаче, че сходно нощно обучение на пукотевица, при която почина водачът, не е изпълнявано с години, само че един час преди съдбовния случай е било извършено такова обучение от различен водач. И показаха, че редица други образователни стрелби, неизвършвани от 15 и 19 години, са извършени предходната година.

Самият Терзиев не е имал в практиката си такава нощна пукотевица по цел, каквато е изпълнявал по време на съдбовното обучение, а дневна пукотевица с МиГ-29 е имал в практиката си веднъж, преди 5-6 години. Зад гърба си обаче е имал четири нощни учения.

Защо на 47-годишен водач е обещано да извърши това военно упражнение, което не е изпълнявал в никакъв случай? - попита още вдовицата.

Отговорът беше, че час преди съдбовният случай, различен водач също е извършил задачата, както и, че всички военни, без значение от годините им, би трябвало да преминат през такава подготовка. Оценката на управлението и самия Терзиев е била, че той може да извърши задачата.

В умозаключение министърът на защитата акцентира, че планирането и ученията са част от армията, която е в положение да ги извършва.

" Военните ни всекидневно се готвят за боеспособност. Ние сме в положение да изпълняваме Конституционните си обвързване при ресурсни ограничавания. Няма да престанем да го вършим. Нашето предпочитание е да стигнем до истината и убеждението ми е, че като МО го направихме ", съобщи в умозаключение военният министър и уточни, че оттук насетне се чака заключението на Военна прокуратура.

На собствен ред Димитрина Попова попита военния министър: Искам да ми кажете, гледайки ме в очите и в наличието на сина ми, изпълнени ли са всички нужни условия в летателната подготовка за осъществяването на такова обучение от подполковник Валентин Терзиев, като акцентира че желае отговор действително, а не какво е на хартия.

Отговорът беше " да ".

В конференцията участваха началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, шефът на Служба " Военна полиция " бригаден военачалник Ивайло Сотиров, представители на 3-та авиационна база " Граф Игнатиево " и на Дирекция " Правно-нормативна активност в защитата ".

Преди дни министърът заяви, че е извлечена информация от черната кутия на разрушилия се на 9 юни край Шабла изтребител. Резултатите удостоверяват заключенията на Военна полиция от първичния отчет, който сочеше като причина човешка неточност. Черната кутия на разрушилия се във водите на Черно море изтребител беше изпратена за разчитане в Русия, откакто я извадиха от 70 метра дълбочина със разкъсан лентов кабел, написа обстоятелства.бг.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР