Кадър BGonAirГорещата вълна вече удари Европа, а температурите скочиха до

...
Кадър BGonAirГорещата вълна вече удари Европа, а температурите скочиха до
Коментари Харесай

Гореща вълна от Сахара удари Европа, фонтаните пълни с хора

Кадър BGonAir

Горещата вълна към този момент удари Европа, а температурите скочиха до 40 градуса. Очаква се до на следващия ден, те да се покачат още повече и да стигнат 45 градуса. В Германия, Полша и Чехия беше най-горещият юни отбелязван в миналото и ще става още по-топло, предава Dnes.bg.

Във Франция, през вчерашния ден живакът сподели 39 градуса, а трима души починаха, откакто скочиха от топлия плаж в ледената вода. 70-годишен мъж получил сърдечен удар в Монпелие в първия ден на горещата вълна, последван от 62-годишна жена и 75-годишен мъж в същия регион през идващите дни.

В петък, температурата във Франция ще скочи до 45 градуса, като тази температура ще усъвършенства върха, подложен през 2003 година от 44,1 градуса. Десетки учебни заведения са затворени поради липса на добра климатична система. В Париж, най-замърсяващите коли бяха неразрешени за цялостен един ден.

Но има хора, които се радват на горещата вълна – производителите на вино. Според тях, това ще направи тазгодишната годишна продукция от грозде още по-плодородна и вкусна.

В Испания, температурите стигнаха  45 градуса, като към този момент се приближават и до върха, подложен през 2017 година от 47,3 градуса. Най-тежко ще бъде в петък, когато 33 от 50 испански провинции ще бъдат ударени от рискови температури.

70-годишен връх бе усъвършенстван в Бранденбург, Германия, където бяха маркирани 38,6 градуса. Жегата наложи ограничаване на използването на коли, даде началото на горски пожари и стартира спор за голотата по немските улици, откакто доста локални се съблякоха и се потопиха във фонтаните. Властите постановиха ограничаване на скоростта от 120 км/ч, откакто асфалта на автомагистралите в страната стартира да се размеква от жегата.

В Гърция предходната година близо 100 души починаха поради горски пожар в курорта Мати. Днес всички лечебни заведения и управляващи са под код алено до края на седмицата, като се чака температурата да стигне до 45 градуса. 
Интересно е времето в Белгия, където в едната част на страната температурата бе 19 градуса, а в другата – 33. В Полша и Литва няколко души се удавиха, пробвайки се да се охладят.

Температурните върхове за юни се чака да бъдат усъвършенствани още в Швейцария, Холандия, Дания и Люксембург.

Британците, които до момента се радваха на 27 градуса се чака да се поизпотят, като температурата там стигне 34 градуса.

За рисковото време учените упрекват парещ облак приближаващ от Африка.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР