Кадър България Он ЕърМатематик каза, че има един начин за

...
Кадър България Он ЕърМатематик каза, че има един начин за
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Затваряме всички за три седмици вкъщи под ключ и пандемията свършва

Кадър България Он Еър

Математик сподели, че има един метод за справяне с пандемията от ковид.

Засега не се задава нов локдаун, защото българите не са съумели да си " проработят " 10 000 случая дневно, сподели в предаването  " Денят ON AIR " математикът от Българска академия на науките проф. Николай Витанов.

Според него напълно скоро можем да чакаме по 3000 инфектирани на ден.

" Ако стопираме разпространяването на вируса, процесът на повишаване на случаите ще спре. Хващаме всички и ги затваряме за три седмици у дома под ключ и край, пандемията свършва. Но ние не можем да създадем нищо такова. Дори и дребното ограничения не се съблюдават. Затова и не се чака локдаун. Може да има местни затваряния в областите, които влизат в " тъмночервената " зона. Има проект на Министерството на здравеопазването и щат - не щат, тези области ще би трябвало да постановат спомагателни ограничения, които биха имали позитивно влияние върху броя на новите случаи ", сподели специалистът.

Той сподели още, че към този момент е спрял да прави дълготрайни прогнози, но пикът на тази вълна надали ще настъпи до края на идната седмица. Според него обаче, защото от ден на ден области влизат в " тъмночервената " зона, има възможност до края на месеца броят на новите случаи да стартира да понижава.

" Здравната система има още 15-20 % запас. При това състояние на нещата, в случай че останем с към 3000 случая на ден, до две седмици тя ще се натовари. Трябва да се работи в този момент, с цел да не се претоварят лечебните заведения в края на месеца. Има неща, несъмнено, които са изтървани и това е смъртността. Тя върви към две седмици и половина след броя на случаите. А той пораства и до края на октомври би трябвало да чакаме повишение на смъртността ", прогнозира Витанов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Математикът счита, че единствено строгите ограничения са ни избавили през предходните три талази на ковид. Само при започване на пандемията е имало същински локдаун, който я е унищожил в зародиш.

Но идващите два пъти са били наложени в точния момент съответни ограничения за ограничение на броя на инфектираните, които са сработили доста добре. В момента много рискова, съгласно него, е и скритата заболеваемост. Нея от дълго време я има и не трябва да я подценяваме.

" Когато започвахме през март предходната година, заболелите бяха двуцифрено число. След което установихме, че има такива, които боледуват безсимптомно. В края на август тази година се появи масовата процедура да има хора със признаци, които не се записват. И се появи внезапно. Предпоследната седмица на месеца броят на случаите беше към 1900. Върнаха се хората от морето, купиха си проби от аптеките, откриха че са положителни... И какво да вършат - не желаят да се карантинират, а в случай че отидат на работа цялата компания би трябвало да бъде изолирана, и си замълчаха. И идната седмица вместо 3000, случаите бяха 2100. Една трета понижение. И сметките демонстрират, че скритата заболеваемост е към 30% от дейните случаи ", сподели професорът.

Николай Витанов счита, че когато броят на хората, които имат отбрана (преболедували и ваксинирани) доближи 70% от популацията на страната, тогава можем да кажем, че сме постигнали колективен имунитет. По негови калкулации все още хората със отбрана у нас са не повече от 2,6 млн.

За да сме спокойни, това число би трябвало да доближи към 4,3 млн. - в случай че приемем, че преброяването покаже, че сме към 6 милиона и половина души. Но по кое време ще се случи това, е мъчно да с пресметна, тъй като имунизацията буксува и вероятностите за колективен имунитет не са удобни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР