Кадър: 7/8 ТВДоц. Атанас Мангъров смята, че до Нова година

...
Кадър: 7/8 ТВДоц. Атанас Мангъров смята, че до Нова година
Коментари Харесай

Мангъров: С този темп на заразяване до Нова година нещата ще затихнат. И на мен няма да ми се размине

Кадър: 7/8 ТВ

Доц. Атанас Мангъров счита, че до Нова година нещата с ковид ще затихнат. Прогнозата си новият началник на Covid-отделението в Инфекциозна болница даде пред " Фрог Нюз ".

" С този ритъм на заразяване, би трябвало към Нова година и малко по-късно нещата да са затихнали. Има и нещо хубаво при нас - не се приложиха най-рестриктивните ограничения, което е добре. Така действаха в няколко страни, които мислеха планово ”, сподели Мангъров.

По мотив решението да оглави отделението, той споделя, че има риск да му се трансферира отговорността, в случай че обстановката с вируса се усложни.

“Да може и по този начин да стане. Но нали знаете за Д`артанян в „ Тримата мускетари “- той се опасяваше, само че беше смел и вървеше напред`, изясни инфекционистът.

Той изяснява, че от много време е желал да стартира работа на първа линия против ковид, тъй като виждал, че “има новобранци, които се оплитат ”, а има и “много безсмислени неща, наложени от здравната каса ”.

“Става дума за едни безсмислени проучвания, за едни писаници, които мъчно ще се трансформират. Както знаете НЗОК е една бюрократична конструкция, само че каквото мога ще направя. В някаква степен би трябвало да се облекчи лекуването. Работещите там живеят мъчно. Нещата могат да се вършат по доста по-лесен метод ”, сподели Мангъров.

Той изясни, че към този момент е минал на визитация и изяснява, че половината от 80-те пациенти с вируса в неговата болница могат да се лекуват у дома. Според него не е положително решение да се уголемява зоната за лекуване на Covid-19 в болничното заведение.

“Трябва хората, които не са тежко заболели, да се лекуват у дома. Всъщност това са по-голямата част от пациентите. Това не е изключително рискова зараза. Сега зная, че ще ми скочат и ще кажат: „ Виж какъв брой хора ще се заразят, ще умрат “. Добре, само че по този метод не може да се работи. Така или другояче, колкото и да се мъчим, не можем с тези мерки-затваряне, изолираност, да ограничим зараза, която се предава по въздушно-капков път. Виждате, че не се получава. Шефът на БЛС сподели, че обществото се е провалило, тъй като не съблюдава ограниченията. Но в другите страни да не би да са по-различни от нас?! И там е по този начин. Тук би трябвало да се работи като през 2009-2010 година, когато беше епидемията от свинския грип. Той бе нова зараза, доста хора се заразиха и доста хора починаха. Но нищо такова, като в този момент, не се случи ”, сподели Мангъров.

Той споделя, че вижда уплашени до гибел хора.

“Ти казваш на пациента, че му няма нищо, само че той умира от боязън. Не можеш да го изпишеш. Най-лошото е, че и лекарите са на същия хал. Има доста лекари, които се опасяват. И по какъв начин няма да е по този начин, като се оповестяват единствено неприятните вести. Лекарите би трябвало сами да се пазят. Не е редно да се вини обществото ”, добави лекарят.

В диалога с Мангъров участва и следният любопитен въпрос: Докато говорихме, ви чух да кашляте. Да не би и вие да сте пипнали болестта?

Мангъров дава отговор: “Какво като кашлям? И на мен няма да ми се размине. Спомням си през 2009 година, когато бе епидемията от свински грип, първият случай бе с пациент в държавна болница. Отидох там, с цел да съветвам и какво мислите видях. Всички бяха забулени. Бях без нищо и не се заразих. Много по-късно прекарах свинския грип ”, изяснява той.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР