кадър: 7/8 ТВВъзможно ли е една и съща прокуратура първо

...
кадър: 7/8 ТВВъзможно ли е една и съща прокуратура първо
Коментари Харесай

Свободна Европа: Умишлена репресия или всяване на паника? Какво се случи с обвинението срещу Асена Стоименова

кадър: " 7/8 ТВ "

Възможно ли е една и съща прокуратура първо да ревизира някаква неправда, а след това да повдигне обвиняване тъкмо против този, който е предупреждавал за същата тази неправда?

Този въпрос е в основата на воденото против ръководителя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова следствие, което преди месец завърши с предложение за освобождението ѝ от наказателна отговорност и налагане на санкция. Една и съща прокуратура първо разпореди осъществяването на инспекция поради липса на медикаменти в аптечната мрежа, а по-късно повдигна обвиняване за всяване на суматоха посредством подправена информация на дамата, която обществено предизвести, че може да се стигне до същото - дефицит на медикаменти поради коронакризата.

Успореднно с обвиняването, Националната организация по приходите (НАП) стартира две инспекции за 5-годишен интервал обратно – едната е на Стоименова като физическо лице, а другата – на Българския фармацевтичен съюз. Те към момента не са завършили.

В изявление за Свободна Европа Стоименова назова цялата тази интензивност и експедитивност на институциите " умишлена принуда ". Прокуратурата не отговори на въпросите на Свободна Европа.

„ Заблуждаващи знаци за помощ "
Софийската районна прокуратура (СРП) твърди, че в границите на две свои изявленията пред БНР и Българска национална телевизия Асена Стоименова е предала „ заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника “, тъй като е изказала прогноза, че поради пандемията от ковид може да се стигне до дефицит на избрани медикаменти. Думите на Стоименова се базират на публични данни както от български, по този начин и от европейски и международни институции. Въпреки това СРП ѝ повдига обвиняване - за всяване на суматоха посредством подправена информация, като й дефинира оптималната парична гаранция от 20 000 лева

В хода на следствието председателката на фармацевтичния съюз схваща, че същата прокуратура преди този момент е разпоредила на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) да извърши инспекция на аргументите за неналичието на някои медикаменти на българския пазар. Т.е. в действителност има дефицит на медикаменти, само че изричането на този факт е " всяване на суматоха ".

Въпреки това проверяващите не престават да поддържат обвиняването, даже откакто то е разколебано от решението на съда напълно да анулира мярката за неотклонение на Стоименова.

Така звучи в резюме историята с следствието против Стоименова, формирано при започване на април по член 326 от Наказателния кодекс (НК), употребен всекидневно против хора, които подават подправени сигнали на незабавния телефон 112. В разгара на първата вълна от пандемията от ковид прокуратурата стартира няколко сходни каузи, в това число поради предизвестията на двама пловдивски лекари, че нямат задоволително защитни средства за работа с пациенти с COVID-19.

Две изявленията в един ден
През март Българският фармацевтичен съюз разгласява отворено писмо до премиера Бойко Борисов и ръководителя на Националния действен щаб проф. Венцислав Мутафчийски във връзка ограничаващите ограничения против болестта и масираните инспекции за далавера в аптеките, разпоредени от прокуратурата.

„ Като показвам убеденост, че тези инспекции ще бъдат извършени по метод, който не попречва лекарствоснабдителния развой в този сложен миг, моля към сътрудниците да оказват подпомагане на контролните органи, тъй че те да не компрометират успеваемостта на разпоредените ограничения за попречване на разпространяването на COVID-19 “, декларира Стоименова в писмото.

В Деня на здравния служащ – 7 април, съсловната организация на фармацевтите провежда онлайн конференция по тематиката, а председателката ѝ дава две изявленията пред държавните радио и телевизия, които единствено ден по-късно ще се окажат причина за обвиняването ѝ. По време и на двете ѝ включвания в ефир водещите задават въпроси за риска от дефицит на медикаменти и други медицински артикули по време на продължаващото в оня миг изключително състояние.

„ Правилно отбелязахте – има логистични проблеми. Дори за медикаменти, които са на територията на страната, поръчките се бавят по 2-3 дни, до момента в който в естествени условия лишават към 24 часа “, споделя Стоименова пред БНР. Всъщото изявление тя споделя още, че се чака „ дефицит на някои медикаменти “ поради невъзможността на производителите да купуват съществени съставки от Китай и Индия.

Няколко часа по-късно същия ден тя гостува в предаването „ Още от деня “ на Българска национална телевизия. В края на изявлението водещата пита Стоименова каква е обстановката със снабдяването на аптеките.

„ Имаше краткотраен дефицит на някои лекарствени артикули, чака се обаче дефицит на други, защото част от дейните вещества, които се влагат в производството на доста всеобщи медикаменти, се закупуват от Китай и Индия, което към сегашния миг е невероятно “, дава отговор председателката на фармацевтичния съюз.

Моментално обвиняване
„ Това са две медийни изявленията, в които се показва експертно мнение въз основата на документи и изказвания, които към този момент съществуват в отчети на Световната здравна организация, Европейската организация по медикаментите. Недостигът на медикаменти се разисква и в Европейския парламент “, разяснява пред Свободна Европа проф. Стоименова.

Реакцията на прокуратурата обаче е светкавична – още на идващия ден, 8 април, тя получава позвъняване от служителка на столичната полиция, която я уведомява, че следва да ѝ бъде повдигнато обвиняване за всяване на суматоха.

„ Още през цялото време се вижда, че става въпрос за необикновена експедитивност, тъй като в естествена обстановка се прави досъдебно произвеждане, събират се задоволително доказателства, че има закононарушение и тогава се притегля обвиненият. А на мен ми се обаждат няколко часа по-късно (интервютата – б.а.) да ми кажат, че ще бъда упрекната и би трябвало да се явя с юрист “, споделя Стоименова.

Постановлението ѝ за привличане към наказателна отговорност е издадено ден по-късно – на 9 април. Разпоредбата на член 326, алинея 1 от Наказателен кодекс планува до две години затвор за фармацевтката, в случай че бъде приета за отговорна от съда.

„ Те ме упрекват за това, че аз съм основала суматоха с нещо, което към този момент е известно. Това е все едно да създадеш суматоха като кажеш, че слънцето изгрява от изток и залязва на запад. “

Данни за дефицит на медикаменти
Стоименова не може да си изясни тезата на прокуратурата по различен метод, с изключение на като режисирана, тъй като данни за дефицит на медикаменти съществуват в формалната преписка сред разнообразни български управляващи, в това число самото държавно обвиняване.

Около седмица преди СРП да ѝ повдигне обвиняване за всяване на суматоха, ръководителят на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов написа две писма до към този момент някогашния здравен министър Кирил Ананиев, с които Свободна Европа разполага. В тях Кирилов показва избрани лекарствени артикули, чийто експорт би трябвало да бъде неразрешен, точно поради риск те да бъдат изчерпани на българския пазар.

„ Информацията, с която ИАЛ разполага, демонстрира, че наличностите в аптеките и дрогериите на такива лекарствени артикули, съдържащи Ethanol, не дават отговор на нарасналото им търсене и не са задоволителни за облекчаване на потребностите “, осведоми изпълнителният шеф на организацията. Той предлага да се забрани износът на още пет разновидности на друго лекарство.

На 3 април Кирилов написа ново писмо до Ананиев, в което желае да се забрани износът на още няколко медикаменти, акцентирайки, че „ в ИАЛ постъпват ежеседмично сигнали за липса в аптечната мрежа “.

„ Към сегашния миг на ИАЛ е предоставено от Софийска районна прокуратура и осъществяването на инспекция за аргументите за липса на българския пазар на лекарствени артикули с INN Insulin lispro по отношение на постъпили сигнали за липса в аптечната мрежа “, прибавя ръководителят на организацията във второто си писмо до Ананиев.

„ Тоест, СРП е знаела, че има дефицит и то март месец. За да го има в писмо на шефа на ИАЛ на 3 април, значи, че инспекцията им е била предоставена март. Те знаят това нещо и все пак ми повдигат сходно обвиняване. Това е просто потресаващо “, разяснява Асена Стоименова.

" Сигнали за умишлена принуда "
Позовавайки се точно на тези две писма, някогашният здравен министър Ананиев издава на 30 април заповед, с която не разрешава износа на всички лекарствени артикули, за които управлението на ИАЛ му е съобщило при започване на месеца, че има дефицит на пазара. Тези документи са известни на прокуратурата.

Стоименова споделя пред Свободна Европа, че измежду останалите доказателства участват показанията на двете интервюирали я журналистки от БНР и Българска национална телевизия, които декларират пред проверяващите, че думите на фармацевтката не са предизвикали у тях възприятие на паника или суматоха.

„ Бързината, методът на формиране, текстът, към който го прилепят, огромната гаранция (20 000 лева.) – всичко това са сигнали за умишлена принуда. Това, че те са знаели, че има инспекция и има дефицит, само че все пак повдигат това обвиняване – това във всяка друга страна щеше да е мотив за оставка на лицата, позволили прокуратурата да работи по този начин “, обобщава Стоименова.

Междувременно прокуратурата желае да направи криминалистическа регистрация на фармацевтката, само че тя отхвърля. В последна сметка съдът разпорежда това да се случи и тя е принудена да даде пръстови отпечатъци, биологичен материал и фотоси за базата данни на Министерство на вътрешните работи.

Свидетели са също ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров и някогашният вицепремиер от служебния кабинет „ Герджиков “ доктор Илко Семерджиев. Първият твърди, че в случай че има дефицит на медикаменти, той би трябвало да е разгласен документално на уеб страницата на ИАЛ. Вторият приказва за обязаност на Стоименова с „ фармацевтичната мафия “ без да ползва доказателства. Тя напомня, че преди години той беше обвиняем по обвиняване, че я е склонявал да назначи негов другар за зам.-директор на ИАЛ в спор на ползи. Тогава точно Стоименова е отпред на Изпълнителната организация по медикаментите. Семерджиев тогава беше оневинен, само че обществено нападна Стоименова.

Свободна Европа насочи няколко публични въпроса до Софийската районна прокуратура, в това число за какво продължава да поддържа обвиняването си за всяване на суматоха, в случай че самата тя е проверявала аргументите за дефицит на избрани медикаменти още през март и април. Отговори обаче не бяха изпратени. На 14 септември следва Софийският областен съд да прегледа предлагането на държавното обвиняване за налагане на санкция на проф. Асена Стоименова.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР