Кадър: Bulgaria ON AIRБългария е с най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз, следвана

...
Кадър: Bulgaria ON AIRБългария е с най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз, следвана
Коментари Харесай

Експерт: Смъртността у нас е като в региони с военни конфликти

Кадър: Bulgaria ON AIR

България  е с най-ниска  дълготрайност на живота  в Европейския съюз, следвана от Латвия.

В страната ни хората живеят приблизително 74.8 години, демонстрират данните на Националния статистически институт за интервала 2016 - 2018. С най-висока дълготрайност са Испания (83.4) и Италия (83.1 години).

Какви са аргументите за това и каква е прогнозата? На въпросите отговори специалистът по  демография  доц. Георги Бърдаров за Bulgaria ON AIR.

" Демография та е тематика, която постоянно визира общественото пространство и с нея доста се спекулира. Фактите обаче в действителност са такива, каквито ги изнасяме в този момент. Абсолютният брой население и намаляването му не са съществена причина за това. Проблемът е в структурите и в доста високата обща  смъртност ", посочи специалистът.

Според него най-големият проблем е отливът на младежи в чужбина.

Той добави, че това е срамно и обидно, защото такава  смъртност  имат районите с болестни пандемии и военни спорове.

По думите му в  България  нищо сензационно и друго не се случва, с цел да има такива резултати. 

" Комплекс от фактори, като приходите, опазването на здравето, методът на живот, стресът, оказват въздействие ", показа още в " България  сутрин "  Бърдаров. 

Той е на мнение, че всеки един фактор в опазването на здравето оказва въздействие, защото ние имаме най-ниската дълготрайност на живот, а най-застаряващо население.

Експертът счита, че политиката директно въздейства на  демография та и в случай че страната ни си оправи стопанската система, тази демографска  рецесия  също ще се оправи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР